Veľkonočný pondelok – šibačka a kúpačka

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. apríla 2011, 13:34
  • Autor:Vladimíra Pribišová

Veľkonočný pondelok je posledným dňom sviatkov Veľkej noci. V tradičnej kultúre sa s ním spájajú obyčaje kúpania (či oblievania vodou) a šibania dievčat a žien korbáčom z čerstvých prútov. Symboly Veľkonočného pondelka – voda, zeleň i vajíčka sú považované za nositeľov a sprostredkovateľov nového života a zdravia.

Územím Slovenska prechádza európska kultúrna hranica medzi západoeurópskym šibaním a východoslovenským kúpaním, oblievaním. Na juhozápadnom Slovensku sa vyskytujú obe formy. Pre západné Slovensko je charakteristické šibanie, na východnom Slovensku prevažuje kúpanie.
Šibanie symbolicky znamenalo odovzdávanie sily, zdravia a sviežosti, ktoré sa prenášalo prostredníctvom mladého prútika. Korbáče boli z 1–8 najčastejšie vŕbových prútov, ktoré chlapci rezali na Smrtnú nedeľu, plietli na Bielu sobotu alebo Veľkonočnú nedeľu. Do korbáčov sa vpletali nitky a stužky. Niekde dievčatá odmeňovali šibačov viazaním stužiek na šibáky. Na Záhorí nosili po dedine dlhé, viac ako 2 -metrové korbáče mládenci – regrúti. Po skončení obchôdzky ich vešali na stenu v krčme.
Kúpačky a šibačky sa začali hneď po polnoci alebo v skorých ranných hodinách. Hlúčiky mládencov chodili spoločne po domoch, kde boli dospelé dievčatá. V domoch im ponúkli pripravené pohostenie – varené vajíčka, koláče, víno alebo pálenku. Formy odmeny kúpačov boli rozdielne. Menším chlapcom bolo na kúpačky a šibačky prenechané doobedie a odmenou im boli vyzdobené vajíčka, cukrovinky, v súčasnosti aj peniaze a naturálne dary. Ženatí chlapi chodili kúpať a šibať len najbližšiu rodinu, vrátane kmotrovcov. Odmenou pre dospelých mužov je dnes pohostenie, ktoré má výrazný spoločenský aspekt. Večer usporiadali mládenci z vyzbieraných peňazí zábavu, na ktorú pozvali i dospelé dievčatá.
Kúpačky a šibačky mali dozvuky v utorok, keď dievčatá na ulici oblievali a vyšibali každého muža, ktorého stretli ( Myjava, Biely Kostol). V súčasnosti je polievanie na potoku či vodou  zriedkavejšie, väčšinou sa polieva menšími množstvami vody z fľaštičiek či hrnčekov, často sa používa aj kolínska voda. Pôvodný magický význam ustúpil spoločensko–zábavnej funkcii, dodnes sa realizujú v rodinnom kruhu i medzi širším príbuzenstvom a priateľmi.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav