Veľkonočná nedeľa – najväčší sviatok katolíkov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. apríla 2011, 13:32
  • Autor:Vladimíra Pribišová

Veľkonočná nedeľa je vyvrcholením veľkonočného týždňa a sviatkov Veľkej noci. Je cirkevným sviatkom na počesť zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Pre katolíkov je najväčším sviatkom cirkevného roka.

Cirkevné obrady sa začínali v predvečer cirkevného sviatku – na vigíliu. Vigília sa dodržuje najmä u gréckokatolíkov a pravoslávnych na východnom Slovensku, kde bohoslužby trvajú do tretej hodiny rannej, potom sa veriaci navzájom zdravia so slovami: “Christos voskres“.
Na Veľkonočnú nedeľu sa viažu najmä ochranné a prosperitné obyčaje. Na rannú omšu sa nosili svätiť jedlá (šunka, klobása, huspenina, maslo, syr, soľ…), z ktorých najvýznamnejšie boli vajíčka a biely koláč paska (pascha, mrváň, calta, baba, osúch). Odmenou kňaza boli vajíčka alebo peniaze. Mimoriadny význam sa pripisoval návratu z veľkonočnej omše. Kto vraj prvý dobehol domov, tomu prvému dozrela úroda na poli a prvý bol hotový s prácami na poli.

Prestreli pestrý stôl posvätených jedál


Po príchode domov sa začala slávnostná konzumácia jedál. Prestretý stôl pripomínal štedrovečerný stôl. Pestrosť a hojnosť jedál mala zabezpečiť sýtosť všetkých členov rodiny po celý rok. Na obed sa končil štyridsaťdňový pôst a mohli sa jesť jedlá, ktorých časť sa dala ráno posvätiť v kostole. Konzumovanie mäsa po pôste malo byť prísľubom hojnosti v nastávajúcom období. Obradná bola konzumácia prvého vajíčka, ktoré sa rozdelilo medzi všetkých členov rodiny, aby na seba nezabudli a aby sa zabezpečila ich súdržnosť. V Hornej Strede sa mali spolustolovníci chytiť za ruky, aby nikto z nich nezostal sám, keď bude potrebovať pomocnú ruku, ak by sa topil vo Váhu.

Typickým veľkonočnými jedlami sú vajíčka. Jedli sa uvarené, prípadne sa z nich pripravovali vaječné jedlá, napr. praženica alebo jedlo z vajec, údeného mäsa a žemlí, tzv. baba, pouňina, plnina, stratené kura. Na celom území Slovenska sa pripravoval obradový koláč rôzneho tvaru, na východnom Slovensku koláč okrúhleho tvaru a obrovského rozmeru, ktorý sa nazýval paska. Jej okrúhly tvar symbolizoval slnko, život, snahu o zabezpečenie bohatej úrody. Na strednom a západnom Slovensku mali koláče rôzny tvar, prevládali podlhovasté a záviny. Ich názvy boli baba, mrváň a calta – vianočka. Pod vplyvom kresťanstva sa u nás rozšírilo aj pečenie zoomorfného pečiva, veľkonočného baránka, ktorý v kresťanskej symbolike predstavoval obeť za utrpenie Ježiša Krista.

Veľkonočné hody – šunka, klobásy, jahňa aj kozľa


V skladbe veľkonočných jedál mali dôležité miesto aj mäsité pokrmy. K veľmi starej tradícii patrí u nás pečenie jahňaťa a kozľaťa. Na dedinách sa najviac jedla šunka a klobásy zo zásob po zabíjačke. U sociálne nižších vrstiev obyvateľstva sa mäso nahradzovalo mliečnymi výrobkami, napríklad tvarohom, syrom, oštiepkami. K tradičným chodom veľkonočných jedál patrí aj pálenka a víno. Obsah i poradie podávaných chodov podliehali v jednotlivých oblastiach i rodinách ustáleným normám, ktoré dlho pretrvávali. Aj vo väčšine mestských rodín sa na Veľkú noc pripravujú tradičné jedlá, ktoré patria k základným symbolom týchto sviatkov. Posvätným jedlám sa pripisovala magická moc.
Ešte v medzivojnovom období sa vaječné škrupiny a kosti zo šunky zahrabávali do polí, aby ich chránili pred nepriaznivými živlami, omrvinky z veľkonočného koláča sa používali na liečenie. Masťou zo šunky natierali dobytku pysk, aby ho neuhryzol had. Kosť zo šunky, kúsok pasky alebo vajíčka dávali aj do prvej brázdy a do prvej jamy pri sadení zemiakov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav