Ľudia sa pýtajú: Oplatí sa vôbec separovať?

  • Spravodajstvo
  • 19. apríla 2011, 12:25
  • Autor:(red)

PIEŠŤANY – Od víkendu 2. a 3. apríla celý týždeň vrátane víkendu 9. a 10. apríla boli na sídlisku Adam Trajan preplnené nádoby na sklo a tetrapaky. Nemal by niekto kontrolovať naplnenie týchto nádob a priebežne ich vyprázdniť? Ak obyvateľ vidí, že je nádoba preplnená, ten slušnejší vhodí daný odpad do nádoby na komunálny odpad, ale ostatní nevychovaní ho jednoducho položia vedľa preplnenej nádoby.

Takto začína svoju reakciu nespokojný obyvateľ Ulice A. Trajana Jaroslav Vrábel. „Zaujímalo by ma, pre koľko osôb (rodín, bytov) vynášajúcich odpad a platiacich jeho dosť drahý odvoz je jedna nádoba? Pred domom na Ulici Adama Trajana č. 25 je počet nádob poddimenzovaný, lebo do týchto nádob nosia odpad ľudia z približne 14 vchodov domov osemposchodových s počtom asi 340 bytov. Plus treba počítať i s okoloidúcimi, ktorí sem prídu na nákup do Kauflandu, a tak sú nádoby sústavne preplnené.

Platíme dosť vysoký poplatok za odvoz a často nemáme kde vyniesť odpad. Takto potom vznikajú divoké skládky. Porieši niekto túto situáciu a dá nám uspokojujúcu odpoveď?“ zamýšľa sa v správe pre Piešťanský týždeň J. Vrábel.

Podobný názor má aj naša čitateľka Jarmila Kopáčiková, tentoraz však ide o Ulicu Mateja Bela. Podľa nej už druhý týždeň sa na tejto ulici nič nedeje s odvozom triedeného odpadu. Konkrétne nádoby na sklo a tetrapaky boli úplne preplnené a odpad sa z nich sypal von. „Obehla som sídlisko a podobný stav bol aj na iných uliciach. Čakala som, kedy prídu kontajnery vysypať. Nádobu na sklo vyprázdnili, no čo bolo okolo nej, pracovníci nepozbierali a nechali tak. Keďže sklo sa z nej sypalo a porozbíjalo, ľudia to nechávali v škatuliach pri kontajneri v nádeji, že keď prídu vysypať nádoby, vezmú aj to, čo je pri nej,“ píše vo svojej reakcii nespokojná obyvateľka sídliska. Rovnaká situácia bola podľa nej aj pri nádobách určených pre tetrapaky. Odpadky boli popriväzované v igelitkách na kontajneri. Ľudia by podľa nej aj separovali, ale keď nádoby nikto nevyprázdňuje, sú nútení aj separovaný odpad hádzať do normálnych kontajnerov, lebo tie sa aspoň pravidelne vyvážajú.

Mesto odpovedá: Vývoz odpadkov je nastavený dobre



Vývoz separovaného skla a tetrapakov v Piešťanoch prebieha podľa zmluvne dohodnutého harmonogramu. Na vzniknutú situáciu z prvých aprílových týždňov reagoval vedúci referátu životného prostredia Mestského úradu v Piešťanoch Ján Baranovič.

„Vývoz nie je možné uskutočňovať tak, že niekto bude neustále chodiť a kontrolovať kontajnery a určovať, že v jeden deň vyveziete päť a o ďalšie dva dni si prídete po iných desať kontajnerov. Zmeny zmluvy so spoločnosťou Marius Pedersen sa robia formou dodatku, a to nie je možné robiť každý týždeň alebo mesiac podľa toho, ako sa kde v meste naplní kontajner,“ hovorí J. Baranovič. Náklady na vývoz by sa podľa vedúceho referátu životného prostredia takto zvyšovali do neúnosnej miery, že by separovaný zber nebol možný a poplatok za posledné tri roky sa v meste nemenil. Vývozný kalendár vychádza zo skúseností z minulých období, ale pokiaľ občania budú separovať viac, pracovníci radnice začnú rokovať s vývozcom odpadu a budú riešiť zvýšenie frekvencie vývozu. Za posledné roky sa podľa J. Baranoviča množstvo vyseparovaného odpadu ustálilo a stúpa len mierne. Z času na čas sa môže vyskytnúť, že niektorý z kontajnerov ľudia naplnia rýchlejšie, no to nepostačuje na zmenu frekvencie vývozu pre celé mesto. Mesto zvyšovalo frekvenciu vývozu papiera a plastov pred štyrmi rokmi, v prípade tetrapakov tak urobilo pred dvoma rokmi.

„Zvýšenie aktivity v separovaní zberu je vítané a zvýšenie frekvencie budeme riešiť. Názor, že je plný kontajner, tak už nebudem separovať, je trocha pomýlený a netreba občanov v tom utvrdzovať. Nielen sídlisko A. Trajan dopláca na občanov, ktorí nie sú ochotní akceptovať skutočnosť, aby odpad vynášali do kontajnerov, ktoré patria ich domu. Práve na tomto sídlisku sme občanov informovali, ktoré kontajnery ktorým domom prináležia. Zopakujeme to znova, ale rešpektovanie takéhoto usmernenia je na samotných občanoch,“ uzatvára Ján Baranovič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek