Fontánka z torty zapálila dom

  • Spravodajstvo
  • 19. apríla 2011, 12:19
  • Autor:V. Dusíková, foto: HaZZ

PIEŠŤANY – Uplynulý týždeň piešťanskí hasiči pílili stromy, hasili požiar, absolvovali taktické cvičenie, no vyrážali aj k Váhu, kde ich kolega objavil smutný nález. Utopenú ženu. O nej píšeme na inom mieste.

V dôsledku silného vetra v sobotu 9. apríla spadol na chodník na sídlisku Adam Trajan veľký konár z
rozštiepeného stromu. Hasiči ho popílili a odpratali. V ten deň zasahovali aj pri nočnej dopravnej nehode, ktorá sa stala neďaleko obce Voderady. Vodič Renaultu Megane Scenic nezvládol riadenie a zišiel z cesty. Našťastie, nič vážnejšie sa mu nestalo. Hasiči vykonali na aute protipožiarne opatrenia.

Sedem piešťanských hasičov z „A“ zmeny si vyskúšalo svoje schopnosti pri likvidácii fiktívneho požiaru v expedičnom sklade v Dolnom Lopašove. Cieľom cvičenia, ktoré sa uskutočnilo v utorok 12. apríla, bolo preveriť akcieschopnosť jednotky, nasadenie síl a prostriedkov, spolupráca so zamestnancami skladu a súčinnosť s operačným strediskom. Medzi piatim rozhodcami, ktorí sledovali aj hodnotili hasičský zásah, bol aj okresný riaditeľ HaZZ Peter Galbo.

V ten istý deň si hasiči preskúšali – ale už naostro – pílenie a odpratávanie stromu, ktorý spadol v dôsledku silného vetra na štátnu cestu medzi Madunicami a Veľkými Kostoľanmi.

O tom, že sa neoplatí podceniť nevyhorenú zábavnú pyrotechniku, sa presvedčila majiteľka domu na Bratislavskej ceste, ktorá chystala sobotnú oslavu. Narodeninovú tortu ozdobila piatimi sviečkami a fontánkou. Sviečky aj pyrotechnickú fontánku zapálila, ale efekt z fontánky nebol žiaden, pretože sa neaktivovala. Zdanlivý nepodarok položila na „bezpečné“ miesto – na stôl na nádvorí. Po chvíli sa fontánka sama aktivovala a zapálila dom. Obhorela omietka aj elektroinštalácia. K zásahu síce pohotovo privolali hasičov, ale ukázalo sa, že domáci si s požiarom poradili sami. Veliteľ zásahu im už iba poradil, aby nabudúce neaktivovanú zábavnú pyrotechniku radšej ponorili na 24 hodín do vody. Tak je to uvedené aj v návode.

V sobotu hasiči vyrážali z garáží ešte raz. Okolo ôsmej večer sa chytila tráva pod nadjazdom pri cintoríne na Dopravnej ulici. Požiar zlikvidovali vysokotlakovým prúdom a lopatami. Po požiari ostal na tráve vypálený čierny fľak s veľkosťou asi 24 m2.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek