Slepačí terminátor dobyl Vrbové

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 15. apríla 2011, 15:00
  • Autor:Viera Dusíková

VRBOVÉ – Víťazi dvanásteho ročníka literárnej sci-fi súťaže Keď si vymýšľam sú známi. Na slávnostnom vyhlásení, ktoré sa konalo v aule Gymnázia Jána Baltazára Magina vo Vrbovom pokrstil primátor mesta Ján Jánoška bublifukom zborník najlepších prác. Porotcom sa najviac páčil Slepačí terminátor z pera Dávida Drozda a Variácia na perniciózny analfabetizmus z dielne Žofie Varényiovej. Krstnou mamou zborníka sa stala aj porotkyňa Viera Švenková.

Víťazom v prvej, žiackej kategórii sa stal študent Gymnázia Pierra de Coubertina z Piešťan, Dávid Drozd, ktorý napísal originálnu poviedkou s názvom Slepačí terminátor. Porotcovia udelili druhé miesto domácej žiačke Monike Jakábovej zo Základnej školy na Komenského ulici vo Vrbovom. Monika už minulý rok stála na pomyselnom stupni víťazov. Tento rok sa naň dostala s poviedkou Len taký obyčajný lístok. Na treťom mieste skončila Emília Mlynárčiková z osemročného gymnázia Spojenej školy v Poprade. Emília dala svojmu dielku názov Takmer rovnaká.
Medzi stredoškolákmi si prvú priečku vybojovala poviedkou Variácie na perniciózny analfabetizmus topoľčianska gymnazistka Žofia Varényiová. Druhé miesto putovalo do Michaloviec. Získala ho študentka Gymnázia Pavla Horova – Zuzana Uhalová. Zuzana napísala poviedku s názvom Duch vojny. Na tretej priečke sa umiestnila s dielkom Naša Misia revúcka gymnazistka Kristína Ištvánová.
V úvode podujatia sa k súťažiacim i hosťom prihovoril riaditeľ gymnázia František Glos, ktorý poukázal na aktuálny vývoj súčasnej generácie mládeže, ktorá je ovplyvnená informačnými technológiami a nezaujíma ju ani, minulosť, ani budúcnosť, iba prítomnosť. „Kto nie je online, nie je in…,“ uviedol F. Glos a vysvetlil, prečo má význam organizovať podobné súťaže. Práce v žiackej kategórii zhodnotila porotkyňa Viera Šenková: „V poviedkach, kde sem – tam boli aj pravopisné chyby, bolo veľa anglikanizmov. Tie sa čoraz intenzívnejšie dostávajú do hovorovej, aj písanej reči. Mám obavu, aby sme napokon nedopadli tak, ako keď Hviezdoslav prečítal svojej matke básne a tá mu povedala : „Pekne si to napísal, synček môj, ale ja ti nerozumiem…“ Lebo písal po maďarsky.
Úroveň stredoškolských prác zhodnotil porotca Miloš Ferko. Ten študentov nepochválil. „Úroveň súťažných prác oproti minulému roku klesla,“ podotkol Ferko a poradil budúcim autorom, aby nepísali slohové práce ako na hodinách slovenčiny, ale poviedky plné fantázie.
Súčasťou podujatia bola i prezentácia krátkych poetických snímok v z dielne dramatického krúžku, ktorý pôsobí v Gymnáziu Jána Baltazára Magina. O kultúrny program sa postarali miestni tanečníci zo špeciálnej základnej školy Mórica Beňovského, hudobná skupina Ataraxia, duo tanečníčok z „dvojky“ školy, klavirista Matúš Letko a speváčka Júlia Zemanová z Cirkevnej Základnej umeleckej školy sv. Gorazda vo Vrbovom. Gymnazisti spracovali do filmovej dramatickej podoby básne Ivana Kraska. V závere podujatia sa uskutočnila vernisáž vrbovského výtvarníka, akademického maliara, Dušana Blažka. Rozhovor s ním uvedieme v niektorom z nasledujúcich vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav