Keď Marek nejazdí, nájdete ho na rybách

  • Šport / Ostatné športy
  • 15. apríla 2011, 21:43
  • Autor:(em)

PIEŠŤANY – Bike, gastronómia a rybárčenie. Nespojiteľné elementy, ktoré sa prelínajú v živote Piešťanca Mareka Kusendu (19). Tento výborný kuchár a nádejný horský cyklista v jednej osobe podľahol dvojkolesovej vášni už v detskom veku, keď sa chodil pozerať na chalanov jazdiacich na dirtoch v lesíku pri poliklinike.

Keď s kamošmi „zjazdil“ okolité lesy, začal sa objavovať aj na pretekoch, kde dosiahol veľké úspechy. Sezónu 2011 už absolvuje vo farbách Rann Racing Teamu.

Čo ťa na horskej cyklistike najviac fascinuje a ako si sa dostal k svojmu prvému zjazdovému biku?

– Bicykel ma bavil už odmalička. Fascinovalo ma všetko okolo bikov. Nikdy som si nedokázal ušetriť väčšie množstvo peňazí (smiech), tak som pomaly kupoval veci a svoj prvý „zjazďák“ som si poskladal.

Koľko si doteraz vystriedal bikov a na čom momentálne jazdíš?

– Lepších som vystriedal päť. Momentálne jazdím na bicykli Giant Glory 2010, ktorý mám asi dva mesiace. Okamžite som si naň zvykol, je to super stroj.

Aké sú podmienky pre zjazdovú cyklistiku v Piešťanoch a okolí?

– Podmienky sú vcelku dobré v porovnaní s Trnavou, čo je rovina. Podstatné je, že je kde jazdiť a s kým.

Kde všade trénuješ?

– Trénujem všade na okolí. Cez víkendy, keď mám voľno, v lyžiarskom stredisku Ahoj na Banke. Mávame pustené vleky. Keby mal človek šliapať, tak sa spustí maximálne trikrát a bol by hotový. Pritom si každý povie, však čo, idú dole kopcom a ešte aj na bicykli. Ale kto si to nevyskúšal, nevie, aké je to vyčerpávajúce… V okolí je aj niekoľko ďalších tratí – v Moravanoch nad Váhom na Banke, Červenej veži či na Havrane.

Tento šport je dosť nebezpečný. Mal si vážnejšie zranenia?

– Mal som už zlomenú kľúčnu kosť, prasknutý členok a sedemkrát mi ťahali vodu z kolena. Keď človek jazdí vo veľkej rýchlosti medzi stromami a skalami, tak aj laik si domyslí, že to je nebezpečné. Stačí malá chyba alebo nepozornosť a môže sa to skončiť veľmi zle aj na rovnej ceste.

Cyklistika je pre teba teda dôležitá, ale čo robíš, keď nejazdíš?

– Cyklistika je pre mňa prvoradá. Tej dávam prednosť vo všetkom. Sú však chvíle, keď potrebujem pauzu. Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí, hlavne práce (smiech). Potom si zájdem odpočinúť na ryby. To je najlepší relax. Prevetrám si hlavu a vypnem od všetkého.

Máš nejaký sen alebo vysnívané miesto, kde by si chcel jazdiť?

– Konkrétny sen nemám. Chcel by som skúsiť niečo v zahraničí, vo Francúzsku, Austrálii a podobne.

V dnešnej dobe sa skoro všetko točí okolo peňazí a cyklistika nie je výnimkou. Kde zháňaš peniaze na bicykle a výbavu?

– Aj keď všetci vedia, aká je situácia v slovenskom športe, podarilo sa nám na sezónu 2011 nájsť podporu viacerých firiem, ktoré príspevkami zlepšili podmienky našim jazdcom.

Mohol by si nám predstaviť tím, za ktorý jazdíš?

– Rann Racing Team vznikol v roku 2009. Mal päť členov, ktorí zbierali skúsenosti na pretekoch Slovenského pohára. V nasledujúcej sezóne sa tím rozrástol na trinásť členov a zaznamenal prvé úspechy, konkrétne druhé miesto na majstrovstvách Slovenska 2010 v kategórii žiakov a druhé miesto v celkovom poradí Slovenského pohára v tej istej kategórii. Ďalším úspechom bolo tretie miesto v Moravsko Slovenskom DH Cupe 2010 v kategórii hardtail. V sezóne 2010 z osemnástich pretekov stáli naši jazdci na stupňoch víťazov štrnásťkrát. V prebiehajúcej sezóne 2011 preteká za Rann Racing Team 23 členov, ktorí sú z celého Slovenska – zastúpená je Bratislava, Nové Zámky, Piešťany, Moravany nad Váhom, Považská Bystrica a Prešov. Jazdia vo všetkých kategóriách: žiaci, ženy, juniori, muži Elite, hobby, hardtail a aj master. Ambíciou tímu je vybojovať kvalitné umiestnenia v Slovenskom pohári a Moravsko Slovenskom DH Cupe. Okrem domácich pretekov sa naši jazdci zúčastnia aj Poľského pohára.
Fanúšikov horskej cyklistiky a všetkých, ktorí si chcú pozrieť preteky v zjazde na horských bicykloch, pozývame na ďalšiu časť Moravsko Slovenského DH Cupu. Preteky sa uskutočnia 23.–24. apríla v Kálnici pri Novom Meste nad Váhom. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek