Stretnú sa na narodeniny, aby vystískali triednu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. apríla 2011, 22:04
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – „Sme niekdajší študenti 4. S triedy, ktorí navštevovali v rokoch 1970–1974 Strednú hotelovú školu v Piešťanoch,“ prezradila Vlasta Drahovská, jedna z organizátoriek stretnutia. Ich triedna profesorka Ľudmila Sílešová z Piešťan oslávila 10. apríla osemdesiate narodeniny.

Pretože študenti si milovanú triednu, ktorá ich učila variť, chcú osobne vystískať, vybozkávať a popriať jej zdravie, šťastie, lásku, ale aj dobre fungujúci sporák s kvalitným termostatom, naplánovali si špeciálne stretnutie k jej sviatku. Uskutoční sa už túto sobotu.

„Máme ju radi ako svoju mamu, aj preto jej želáme z úprimného srdca všetko dobré! Učila nás variť v kuchynke na ‘hotelke‘. Ona varí a pečie ako Boh. Na každú stretávku donesie vlastnoručne zhotovené sladké aj slané pečivo. Do všetkého, čo robí, vkladá nesmiernu lásku. I slovo ku slovu ukladá pomaly a potichúčky, až z toho šelestu vzíde krásna veta, plná optimizmu a ponaučení. Je ako nevysychajúca studňa plná životných skúseností, ktoré posúva ďalej. Nádherná žena s bielymi vlasmi ako sneh. Vôbec sa nezmenila. Tie vlasy mala zasnežené už vtedy, keď sme v roku 1974 maturovali. Vždy nám vedela poradiť, vysekávala nás z ‘prúserov‘, ktoré sme narobili. Rozprestierala nad nami krídla ako kvočka nad kuriatkami. Bola ako Babička Boženy Němcovej,“ prirovnáva drobučkú profesorku s milým úsmevom jej študentka.

„V triede nás bolo 38 a všetci do jedného sme doštudovali aj zmaturovali. Boli sme pozliezaní z celého Slovenska. Z Piešťan nás chodilo desať. Stretávky robíme každých päť rokov, ale to nám nestačí. Trikrát sme sa stretli aj medzitým. Vždy príde 26-29 ľudí. Tí, čo neprídu, majú povinnosti alebo sú chorí, a je im to veľmi ľúto,“ povedala Vlasta Drahovská, rodená Kostelná, ktorá organizuje stretnutia spolu s Vierou Tomkovou, rodenou Hanicovou.

Dozvedeli sme sa od nej, že nielen kedysi, ale aj teraz sú „super“ kolektív a vždy u nich platilo heslo – Jeden za všetkých, všetci za jedného! „Hromadne sme utekali z vyučovania, spoločne sme sa opíjali aj zatĺkali. Na stretká chodili aj decká žijúce v USA. Vždy sme sa snažili nájsť vyhovujúci termín pre čo najviac ľudí. Dvaja spolužiaci – jedna kočka a jeden chalan – nám už zomreli na rakovinu. Jeden bojuje s touto zákernou chorobou aj teraz. Naposledy sme sa stretli po 35 rokoch – v roku 2009. Odtiaľ pochádza aj fotografia, ktorú vidíte. Nie sme na nej všetci, lebo vznikla pred začiatkom stretávky a mnohí prišli neskôr. Niektorí sú už, žiaľ, vážne chorí. Jedna spolužiačka má tiež ťažkú diagnózu, postihla ju skleróza multiplex. Mnohí majú deti a vnúčatá. Niektorí sú bez práce. Rôzne príbehy…“ dodáva Vlasta.

Pred dvoma rokmi sa „hoteláci“ dohodli, že usporiadajú stretnutie pri príležitosti narodenín svojej triednej. Bolo to aj jej želanie. Ľudmila Sílešová dokonca navrhla, aby sa frekvencia stretnutí zhustila na jeden rok, pretože ona tu nebude večne. Najbližšie sa teda zídu v sobotu 16. apríla na pôde ich alma mater. „Vždy ideme do našej triedy, posadáme si tak, ako sme sedávali, a každý niečo povie o sebe. Potom sa presunieme na miesto, kde máme slávnostné posedenie. Mávali sme zabezpečenú hudbu a dídžeja, ale ako starneme, tak už len ‘kecáme a kecáme‘. Až do rána. Potom vytrvalci idú do Edenu alebo Magnólie na raňajky. Pred obedom sa rozchádzame a odprevádzame na vlak či autobus. Radi a veľa spievame, lebo triedna veľmi pekne spieva. Aj to sme sa od nej naučili okrem varenia, pečenia a úcty k životu a k ľuďom. Ďakujeme,“ vyjadrila slová vďaky za všetkých spolužiakov organizátorka stretnutia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav