Mladí v Piešťanoch si založili svoj parlament

  • Spravodajstvo
  • 12. apríla 2011, 22:23
  • Autor:ip

PIEŠŤANY – Prednedávnom vznikol v Piešťanoch mládežnícky parlament. Iniciátorom myšlienky obnovenia tejto organizácie v našom meste bol poslanec Michal Hynek (SMER-SD). Vznik parlamentu oznámil na zasadnutí mestského zastupiteľstva. Cieľom fungovania parlamentu je presadzovanie záujmov mladých, či organizovanie rôznych spoločenských, kultúrnych a športových podujatí.

Prečo ste sa rozhodli obnoviť mládežnícky parlament v Piešťanoch?

– Motivovalo ma najmä to, že mladí ľudia v Piešťanoch majú záujem organizovať akcie, presadzovať svoje názory a zapájať sa do života v meste. Podľa môjho názoru tu chýbala takáto organizácia, ktorá by zastrešovala tieto činnosti, prostredníctvom ktorej by sa mladí mohli stretávať. Osobne ma veľmi potešil a zaujal v poslednej dobe koncert skupiny Funny Faces, no najmä druhý ročník študentského plesu. To sú podujatia, ktoré organizujú mladí pre mladých a tie treba podporiť.

Koľko má v súčasnosti parlament členov a ako funguje?

– Momentálne máme do dvadsať členov. V nedeľu sa uskutočnilo stretnutie parlamentu. Pokiaľ má niekto záujem, podmienkou členstva je vek 15 až 26 rokov a trvalý či prechodný pobyt v Piešťanoch. Budeme veľmi radi, keď sa aj prostredníctvom parlamentu bude čo najviac ľudí angažovať v rôznych činnostiach. Každý, kto má záujem, môže napísať na e-mail michal.hynek@gmail.com alebo
prísť na stretnutie parlamentu.

Už ste začali pracovať aj na nejakej akcii?

– Hovorili sme, že by bolo zaujímavé urobiť tu takzvanú flash mob akciu. Pre vysvetlenie – je to spontánna vec, pri ktorej sa stretne viacero ľudí na jednom mieste. Okoloidúci však vôbec netušia, že sa niečo bude diať. V Bratislave napríklad zrazu „zamrzlo“ spolu 350 ľudí. Chceli by sme týmto spôsobom motivovať mladých, aby sa zapájali do života v meste.

Kde môžu získať ľudia informácie o vašej činnosti?

– V súčasnosti nemáme funkčnú internetovú stránku, no je vytvorená skupina na Facebooku. V blízkej budúcnosti chceme komunikovať napríklad aj prostredníctvom blogov, jednoducho začať s väčším nadväzovaním kontaktov a komunikácie.

V minulosti podobný parlament v Piešťanoch fungoval. Zaujímali ste sa, prečo bol zrušený?

– Viem o tom, že tu dávnejšie bola podobná organizácia. No nemám informácie, prečo ukončila svoju činnosť. Pravdepodobne išlo o to, že sa vytratil postupne záujem ľudí. My sme vznikli ako samostatná organizácia, preto si myslím, že môžeme fungovať lepšie.

Chcete sa prostredníctvom parlamentu okrem spoločenských akcií zapojiť aj do miestnej politiky?

– Je ťažké o tom teraz hovoriť, no určite sa o niečo pokúsime. To, že pôsobím ako mestský poslanec, vidím ako možnosť podávania a presadzovania našich návrhov v zastupiteľstve.
((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela