Rakytník môžeme použiť aj proti radiácii

  • Kultúra a spoločnosť
  • 8. apríla 2011, 20:36
  • Autor:Anna Kopáčová, bylinkárka

Ak máte obavy pred hrozbou z radiácie, nemusíte nutne siahať po jódových tabletkách. Aj v našej prírode sa nachádzajú prirodzené lieky proti radiácii. Proti zvýšenému žiareniu môžete použiť rakytník rešetliakovitý (Hippopha rhamnoides). Je to ker, ktorý dosahuje výšku až šesť metrov. Listy sú úzke a strieborné. Ker je tŕnitý a dvojdomý. Kvitne v apríli až v máji. Plody sú oranžové kôstky.

Už starí Gréci si všimli, že na pasienkoch, kde rástol rakytník, sú kone v dobrej kondícii a majú krásnu lesklú srsť, chvosty a jasné oko. Aj ja mám rakytník v záhrade. Nie však ako okrasnú rastlinu, ale pre jej vysoké liečivé účinky. Celá rastlina je liečivá. Rakytníkový olej má silný regeneračný účinok a hojí rany. Používa sa pri spáleninách, omrzlinách, pri poškodení kože, slizníc, pri vredoch v tráviacom trakte a pri liečbe rakoviny. Plody rakytníka obsahujú organické kyseliny, glykosid, qercentín, serotonín a veľké množstvo stopových prvkov a vitamínu C, A, P, E a cholín. Vitamín P svojou prítomnosťou zabraňuje zničeniu vitamínu C. Má priaznivé účinky na kapiláry ciev. Rakytníkový olej je tmavočervená tekutina, ktorá je bohatá na vitamín E, rozpúšťa tuky, chráni pred sklerózou ciev, upravuje pohlavné hormóny a zabraňuje dystrofii svalov. Rakytník tiež pomáha liečiť pľúcne a pečeňové ochorenia. Olej má výrazné účinky na niektoré anaerobné mikroorganizmy, zlatý stafylokok, hemolytický streptokok a pôsobí proti rádioaktívnemu žiareniu.

Príprava rakytníkovej šťavy



Plody vylisujeme a šťavu precedíme. Zastudena zmiešame jeden liter šťavy, 1800 g cukru a 3 g kyseliny citrónovej. Počkáme, až sa cukor rozpustí. Šťavu nalejeme do čistých fliaš,dobre uzavrieme. Je to chutný osviežujúci nápoj. Šupky, čo nám ostali po odšťavení, dáme usušiť a použijeme na čaj.

Príprava rakytníkového čaju



Jednu malú lyžičku šupiek z odšťaveného rakytníka povaríme v štvrť litri vody asi päť minút. Lúhujeme desať minút, môžeme piť niekoľkokrát denne. Z usušených listov alebo kôry si spravíme prášok, kto-
rý užívame trikrát denne – štvrť malej lyžičky.

Príprava rakytníkového oleja


Jeden liter usušených alebo čerstvých plodov rakytníka pomelieme a zalejeme litrom kvalitného olivového oleja. Asi o osem dní sa olej zafarbí na oranžovo, má krásnu vôňu. Je výborným zdrojom vitamínov. Používa sa podľa potreby tak, že ním potierame postihnuté miesta na koži, napríklad poranenie, spálené miesto po ožiaroch, ekzém a iné. Môžeme ho prilievať aj do kúpeľa.

Príprava rakytníkového likéru


Plody naložíme do 60 % alkoholu, kde sa lúhujú 8-14 mesiacov. Takto pripravený macerát sa podľa potreby dosladí zahusteným hroznovým muštom a nechá sa zrieť za optimálnych podmienok v dubových súdkoch. Zdravý likér má tmavočervenú farbu, intenzívnu vôňu a medovú príchuť. Ideálne je konzumovať ho po roku zrenia. Malý kalíštek denne stačí ako prevencia pred chorobami. V prípade rakoviny čriev, sa olej užíva aj vnútorne. Rakytníkové výrobky dostanete kúpiť už aj v lekárni.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela