Oslavy nepitia sa skončili v Bologni

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 6. apríla 2011, 23:10
  • Autor:A. Balková

PIEŠŤANY – Na oslavy pitím, ktoré trvajú aj niekoľko dní, si tí, ktorí chcú, vždy dôvod nájdu. Nepovažujeme to už za nič výnimočné. Ak trvajú týždeň oslavy nepitia, to už trochu výnimočné a nevšedné je. Šiesty rok abstinencie sa Branislav Jobus rozhodol vychutnať si maratónom zaujímavých akcií. Radosť, ktorú na nich rozdával a dostával, ho utvrdila v tom, že nepiť sa oplatí.

Na Základnej škole v Dolnom Lopašove a Chtelnici besedoval s deťmi o hrdinoch svojich Láskavých roz-
právok, o Muflónovi Anciášovi či dážďovke Milici. V tejto besede pokračoval aj s deťmi piešťanských základných škôl v mestskej knižnici. Do vrbovského Domu kultúry prišla spolu s Kartpatskými Chrbátmi privítať jar a osláviť nepitie aj skupina Chiki liki tu-a. Jeden z jej členov prestal piť v ten istý deň ako člen Karpatských Chrbátov – Branislav Jobus. A nemali to dohodnuté. Po tejto veľkolepej oslave nasledovala beseda s deťmi základných škôl v Košiciach a cestou z Košíc sa oslávenec zastavil na premiére divadelnej hry na motívy jeho Láskavých rozprávok v Lučenci. Ešte jedna beseda v Mestskej knižnici v Leviciach a vyvrcholenie osláv nepitia bolo zavŕšené v talianskej Bologni, kde sa každoročne koná Medzinárodný veľtrh kníh pre deti a mládež. Literárne informačné centrum na ňom aj tento rok pripravilo národnú expozíciu SR.

Súčasťou veľtrhového diania sú aj stretnutia so spisovateľmi a ilustrátormi, prezentácie a recepcie. Jediným pozvaným autorom detskej literatúry zo Slovenska bol tento rok práve B. Jobus. Zúčastnil sa viacerých stretnutí a besied s talianskymi študentmi, na ktorých si okrem iného vypočul, ako znejú jeho Zázračné rozprávky v taliančine. Podujatí sa zúčastnil aj honorárny konzul SR Forli Alvaro Ravaglioli a veľvyslanec SR v Taliansku Stanislav Vallo, s ktorými pri spoločnej večeri náš oslávenec zavŕšil slávnosti abstinencie. Po takomto na zážitky bohatom týždni sa utvrdzuje v tom, že rozhodnutie, ktoré padlo pred šiestimi rokmi, ani na okamih neľutuje.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj