Nevidiaca gymnazistka z Vrbového uchvátila porotcov

  • Spravodajstvo
  • 4. apríla 2011, 11:05
  • Autor:(fg)

PIEŠŤANY/HOLÍČ – Prvý apríl sa pre gymnazistov tento rok nespájal len s prvoaprílovými žartíkmi, jedenástich študentov čakali obhajoby vedeckých prác na 33.ročníku stredoškolskej odbornej činnosti. V Holíči sa stretli víťazi školských kôl tejto obľúbenej súťaže z celého Trnavského kraja.

Členov odbornej hodnotiacej poroty v odbore psychológia, pedagogika a sociológia uchvátila práca Kataríny Valovej – „Svet nevidiacich“. Získala si ich svojou prirodzenosťou, vysokou odbornosťou, nádherným prejavom, vďaka čomu obsadila zaslúžené prvé miesto. V Katkinej triede študuje nevidiaca študentka Miška a práve jej ťažký osud bol inšpiráciou k vzniku víťaznej práce. Katke sa podarilo presvedčivo poukázať na vzácnosť daru, ktorý si málokto z nás vie vážiť. Iba tí, ktorí o zrak prišli, vedia ako ťažko sa bez neho žije. Práca „Svet nevidiacich“ prirodzenou formou odhaľuje úskalia života bez svetla, ale aj okamihy výnimočnosti a obdivu k odvahe bojovať a víťaziť.
V odbore História, filozofia, politológia a právne vedy zvíťazila Petra Filanová s prácou Genealogický výskum rodokmeňa. V práci popisuje zaujímavé, ale aj náročné pátranie po predkoch.
Porota v odbore teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba ocenila druhým miestom a tým aj posunula študentku Martu Ondrejkovú do celoslovenského kola, za jej netradičný pohľad na tvorivosť a umeleckú tvorbu. Vo svojej práci rozoberala vplyv nevedomia v období osobnej krízy na inšpiráciu umelcov. Prínos jej práce do umeleckých kruhov ocenili aj jej súperi. Mnohí sa dozvedeli o zdroji svojich múz, vďaka ktorým sú ich diela jedinečné a neopakovateľné. Celoslovenské kolo SOČ sa uskutoční koncom apríla v Trenčíne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava