Rekonštrukcia zastavená – robotníci našli poklad!

  • Spravodajstvo
  • 31. marca 2011, 16:03
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – Práce na Teplickej ulici budú pozastavené! Rozhodli o tom pamiatkári. Dôvodom ich verdiktu je nájdenie vzácneho archeologického nálezu – truhlice plnej zlatých mincí. Podľa riaditeľa Štátneho ústavu archeologických vykopávok, Jozefa Starinku, ide pravdepodobne o predvojnové winterovské zlato z dvestoročnej zbierky. Rodina ho už oželela.

„Po poklade prenajímateľa piešťanských kúpeľov, R. Wintera už dlhší čas pátrali naši kolegovia. Predpokladali sme, že Winter ho pred druhou svetovou vojnou zakopal niekde na Kúpeľnom ostrove neďaleko hotela Thermia Palace. Okolie päťhviezdičkového hotela sme prehľadali pred štyrmi rokmi, keď bolo toto zariadenie spolu s kúpeľmi Irma v rekonštrukcii, nič sme však nenašli,“ vysvteľuje J. Starinka.

Ani pamiatkový ústav, ani mesto Piešťany, ba ani správcovia terajšieho Kúpeľného ústavu F.E. Schezzera, nepredpokladali, že práve pri rekonštrukcie Teplickej ulice sa robotníkom pod lyžicou buldozéra objaví drevená okovaná truhlica so zlatými mincami. „Poklad obsahuje 430 kusov zlatých mincí. Ide o jedno a dvojdukáty zo 16 – 18. storočia, no sú tu aj štyri zlaté medaily a masívnejšia zlatá reťaz. Všetko bolo uložené v dvojdielnej drevenej truhlici s mosadzným kovaním, zdobenej rytým dekorom. Vzhľadom na vysokú hmotnosť – 8 913 g je jedným z najväčších nálezov v európskom i svetovom rozsahu. Jeho význam z hľadiska dokumentácie viac ako dvoch storočí európskeho mincovníctva je mimoriadny a o to väčší, že ho nestihol osud mnohých iných nálezov zlatých mincí, ktoré boli pretavené na iné účely, prípadne opätovne zmincované,“ povedal nám špecialista z Národného ústavu archívov pokladov v Bratislave, Daniel Pozlátený.

Ak sa ukáže, že majiteľom tohto pokladu bol naozaj R. Winter, zostáva záhadou, prečo poklad ukryl práve pred vojenským kúpeľným zariadením. „Predstavte si pohnútky a dobu, v ktorej žil. Bola vojna a možno si myslel, že pod sviečkou býva najväčšia tma. Kto by hľadal vzácny poklad rovno pred bránami ústavu, v ktorom sa liečili vojaci,“ dodáva Daniel Pozlátený.

Archeológovia začnú od soboty postupne odkrývať vrstvy Teplickej ulice v Piešťanoch. Musia demontovať novú zámkovú dlažbu, vyfrézovať práve nastriekaný asfalt a prebádať okolie nálezu. Je pravdepodobné, že Winter nezakopal do zeme iba túto truhlicu. „Keďže hodnota pokladu je nevyčísliteľná, predpokladáme že vďaka tomuto unikátnemu nálezu, mesto Piešťany získa grant za výnimočnosť nálezu a z týchto prostriedkov vybudujeme chodníky s poddlažbovým kúrením,“ dodal zástupca sekretariátu vedúceho primátora.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava