Prvý apríl – Svetový deň vtáctva

  • Spravodajstvo
  • 31. marca 2011, 23:57
  • Autor:SOS/Birdlife Slovakia/(red)

Prvý apríl si zvyčajne spájame s oslavou dňa bláznov, no kalendár nám pripomína, že tento deň je zasvätený aj vtáctvu. Apríl je totiž mesiac, kedy k nám prilieta najviac sťahovavých vtákov. Medzi nimi aj bociany či tradiční poslovia jari – lastovičky.

Ornitológovia odhadujú, že na Slovensko priletí každý rok približne 30 miliónov vtákov, z toho asi dve tretiny v apríli. Časť z nich nachádza domov na Slovensku, ďalšie migrujú na severnejšie položené hniezdiská. Väčšina vtákov prilieta z Afriky, prekonajúc tisíce kilometrov vzdialenú náročnú púť.

„Ku koncu marca sme zaznamenali prílet už 40 sťahovavých druhov a v priebehu apríla očakávame ďalšie desiatky druhov priletujúcich z ďalekej Afriky či Ázie. Medzi prvými navrátilcami, ktoré potešia ornitológov po dlhej zime sú tradične škovránky, škorce, holuby hrivnáky, drozdy plavé či cíbiky chochlaté. Neskôr priletujú bociany a dokonca už bola pozorovaná aj prvá tohtoročná lastovička. Zo vzácnejších bahniakov boli na mokradiach južného Slovenska zaznamenané napríklad šabliarky modronohé či šišily bocianovité,“ uvádza Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko. 

V súvislosti so Svetovým dňom vtáctva nemožno zabudnúť ani na priekopníka ochrany prírody na Slovensku prírodovedca Ota Hermana, ktorý sa narodil, žil a pôsobil v Brezne. 

Práve O. Herman (1835 až 1914) po prvýkrát zasvätil prvý apríl vtákom, a to v roku 1900. Vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku to bolo zorganizované ako zaujímavá akcia pre školy, keď sa v tento deň spolu s vtákmi oslavovali aj stromy. 

SOS/BirdLife Slovensko pri príležitosti Svetového dňa vtáctva pripravila pre verejnosť niekoľko zaujímavých aktivít zameraných na pozorovanie migrujúcich operencov, poznávanie vtáčieho spevu a získavanie nových vedomostí od odborníkov priamo v prírode na viacerých miestach Slovenska. Viac informácií nájdete na stránke www.vtaky.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín