Do Piešťan priniesli českú jar po železnici

  • Kultúra a spoločnosť
  • 29. marca 2011, 23:49
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – Minulý utorok do nášho mesta dorazilo „české jaro“. Kvietkami vyzdobenú bábiku priniesla popoludňajším rýchlikom skupinka veselých recesistov z Děčína.

„Sme Spoločnosť pre prepravu ročných období vodnou cestou a priniesli sme do vášho krásneho mesta českú jar,“ vysvetľoval v utorok na železničnej stanici František Korel z Děčína, ktorý si so svojimi kolegynkami Květou, Leonou a Simonou urobili výlet do Piešťan. Neprišli po vode, pretože z Čiech na Slovensko by museli ísť cez more, ale aby to nebolo úplne nasucho, zavodnili sa v jedálenskom vagóne. Symbol českej jari – zlatým dažďom ovenčené bábätko odovzdali šéfovi občianskeho združenia Čango, Vladimírovi Vaculovi. Uvítací výbor tvorili nielen nadšenci jazdy na drezinách či obdivovatelia Vrbovskej Kače, ale aj piešťanskí členovia českého spolku.

„Samozrejme, že občas budete mať ešte špatné počasie, veď naša česká jar je zatiaľ iba maličké bábätko a tá stará potvora zima bude mať nad ním ešte vládu, ale ako dieťatko porastie, začne starenu zaháňať, až ju odoženie celkom,“ žartoval František Korel, odetý v námorníckej rovnošate s bielou baretkou na hlave. „Už sa naň tešíme, veď v našich záhradkách sú už rozkvitnuté aj narcisy,“ informovala o postupe jari v Piešťanoch kronikárka českého spolku.

Česi sa priznali, že jar rozvážajú vodnou cestou po Labe z Ústí nad Labem do Děčína, ale okrem toho chodia kontrolovať aj nemeckých susedov, či im udržujú zabranú českú zem. „Hranicu sledujeme pri Drážďanoch, posunutá nie je, ale kontrolujeme ju každý rok, takže sa ju neodvážia presúvať! Okrem týchto kontrol vykonávame aj iné zaujímavé činnosti. V zime napríklad topíme kapra,“ smial sa český námorník. V reštaurácii Semafor si prítomní pripili na zdravie, ale najmä na to, aby žilo Československo!

František Korel zabezpečuje každoročne na majstrovstvá Slovenska v jazde na pákových drezinách dovoz drezín, na ktorých naši súťažiaci pretekajú. Aj tento rok ho o spoluprácu požiadal Piešťanec Peter Veverka: „Majstrovstvá plánujeme na 17. septembra a boli by sme radi, ak by ste nám dreziny doviezli od Štefana Johna z Nemecka, ktorý jazdí spolu s Korelom v Teame Europa.“

Zaujímavosťou je, že v Čechách sa nadšencom železníc podarilo získať po 17 rokoch úsilia ešte v októbri minulého roku povolenie na osobnú prepravu po Zuberskej muzeálnej železnici. „Takže jazdíme motoráčikmi na prvom úseku trate dlhej 7,2 kilometra a vozíme verejnosť. Nie je to síce pravidelne, ale už vozíme ľudí – a to je dôležité,“ podotkol F. Korel.

Aj občianske združenie Čango má prísľub od Ministerstva dopravy SR, že môže prevádzkovať železničnú odbočku do Vrbového. „Môžeme si ju vziať do prenájmu, ale jazdiť na nej budú môcť len dreziny. S najväčšou pravdepodobnosťou nás totiž odpoja od štátnej dráhy,“ dodal Vladimír Vacula. Toto sa však nepozdávalo Korelovi, ktorý tvrdí, že napojenie vrbovskej trate na hlavnú tepnu je životne dôležité. „U nás v Čechách to máme deklarované ako vlečku. Ak vás odpoja, to je koniec…“

((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava