Slovenské osobnosti medicíny vo svete: 20. storočie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. marca 2011, 11:13
  • Autor:

Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktoré dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravoval pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Spoluautor publikácie je reumatológ a riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch. Kniha u nás vychádzala v predpremiérovej verzii, preto aj keď sme už seriál v PT 36/10 ukončili, autori ho naďalej priebežne dopĺňajú o životopisy ďalších osobností – lekárov, farmaceutov, vedcov, aj takých, ktorí dlhodobo pôsobili v zahraničí a vrátili sa naspäť na Slovensko.

Jozef DOSEDLA


* 30. 4. 1909 Martin, † 1. 4. 1983 – gynekológ

Lekársku fakultu začal študovať vo Viedni, kde vykonal prvé lekárske rigorózum, pričom následne prestúpil na Lekársku fakultu Karlovej univerzity v Prahe, kde štúdium absolvované na Lekárskej fakulte univerzity vo Viedni a skúšky tam vykonané, úspešne nostrifikoval. Po ďalších dvoch semestroch strávených v Prahe prestúpil v roku 1939 na Lekársku fakultu Slovenskej univerzity v Bratislave, kde v roku 1943 štúdium medicíny ukončil. Do roku 1943 vykonával vojenskú službu ako vojenský lekár.
Od roku 1943 do roku 1951 pôsobil ako sekundárny lekár, respektíve zástupca prednostu na gynekologicko-pôrodníckom oddelení Štátnej oblastnej nemocnice v Trnave. Práve v Trnave prežil, čo sa týka klinickej, ale najmä vedeckej práce, najplodnejšie obdobie svojho života. Veľkú podporu mal najmä zo strany primára MUDr. Nemca. Za svoju publicistickú činnosť získal v roku 1949 od Povereníctva zdravotníctva štvormesačný študijný pobyt na gynekologicko-pôrodníckej klinike univerzity v Berne vo Švajčiarsku. Tu sa oboznámil s laparoskopickým vyšetrovaním v gynekológii, epidurálnou anestéziou, pričom po návrate do Československa sa snažil o zavedenie spomínaných výkonov do klinickej praxe.

Hlavnou náplňou práce primára Dosedlu vo Švajčiarsku bola vedecká práca, v ktorej sa zaoberal účinkom ultrazvuku na živé organizmy, ale najmä na gravidné morčatá. V tom čase vplyv ultrazvukového vlnenia na živé organizmy nebol známy. Jedna z vedeckých prác – Účinok ultrazvukových vĺn na gravidný uterus morčiat (Effect of ultrasonics on the pregnant uterus in guinea pigs) – zhotovených na tejto klinike bola jedna z prvých svojho druhu v svetovej literatúre a bola uznaná prednostom kliniky prof. MUDr. H. Guggisbergom ako habilitačná práca. Táto cenná práca je doposiaľ uvedená v databáze MEDLINE. Vzhľadom k podmienkam povojnového Československa sa problematike ultrazvuku už ďalej nemohol venovať.

V roku 1951 bol ako prvý lekár zo Slovenska pridelený Povereníctvom zdravotníctva na trojmesačnú stáž v Ústave pro péči o matku a dítě v Prahe, kde získal od riaditeľa ústavu prof. MUDr. J. Trapla osvedčenie o kvalifikácii viesť „veľké“ gynekologicko-pôrodnícke oddelenie. V rokoch 1951-1953 bol poverený funkciou primára gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia okresnej nemocnice v Leviciach, neskôr v rovnakej funkcii do roku 1954 vo Vrábľoch. V rámci plánu pomoci Východoslovenskému kraju bol poverený funkciou prednostu gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v okresnej nemocnici v Stropkove. Tam pôsobil do roku 1958, keď bol poverený vedením gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Sobranciach. Tu ostal až do dôchodkového veku.

Primár Dosedla začal svoju vedeckú, vedecko-populárnu a publikačnú činnosť po skončení druhej svetovej vojny. Je autorom troch kníh, 15 pôvodných vedeckých prác, 27 populárno-vedeckých publikácií a ôsmich rozhlasových prejavov. Kniha Tehotenstvo, pôrod a šestonedelie bola vydaná v dvoch vydaniach, pričom dôkazom jej vysokej hodnoty bol výnos Povereníctva zdravotníctva z roku 1948, ktorým boli knihy zavedené do všetkých ústavov na Slovensku. V čase účinkovania na východnom Slovensku pedagogicky pôsobil a spolupracoval najmä s prof. MUDr. Poradovským, prednostom I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Dosedla E., MUDr.: Jozef Dosedla – priekopník československej gynekológie a pôrodníctva. Actual Gyn. 2010; 2:37-38

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel