Hasičom postavia stanicu za viac ako milión

  • Nezaradené
  • 23. marca 2011, 12:49
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – Do Piešťan smeruje jedna z najväčších investícií posledných rokov. Už od apríla sa začne rekonštrukcia hasičskej stanice za viac ako milión eur. Správu o financovaní rozsiahleho projektu prestavby a nadstavby hasičskej stanice z Európskeho fondu regionálneho rozvoja doniesol piešťanským hasičom štátny tajomník Ministerstva vnútra SR, Maroš Žilinka (KDH). Opäť sa potvrdilo, že mať svojich zástupcov vo vysokej politike sa opláca. Ide totiž o sumu 1 096 975,99 eur.

Pozrite si náš rozhovor s tajomníkom Ministerstva vnútra SR, Marošom Žilinkom a riaditeľom OR HaZZ v Piešťanoch, Petrom Galbom.

((myvideo:1))
((myvideo:2))
„Náročná činnosť hasičov pri záchranných prácach si vyžaduje personálne, materiálno technické, ale aj priestorové podmienky. Táto investícia prispeje k skvalitneniu podmienok a k zvýšeniu štandardu sociálneho zázemia piešťanských hasičov, čo sa v konečnom dôsledku prejaví na ešte kvalitnejšom plnení zákonom zverených úloh.  V dôsledku prestavby dôjde k výrazným energetickým úsporám pri každodennom používaní hasičskej stanice ,“ uviedol štátny tajomník M. Žilinka.
Hasičov čaká niekoľko noviniek. Azda najvýraznejšou je fakt, že na Dopravnú ulicu sa po rekonštrukcii nasťahuje aj okresný aparát.  Šéf Okresného riaditeľstva hasičského a záchranného zboru v Piešťanoch, Peter Galbo nám popísal výhody takéhoto kroku: „Ušetrí sa čas, doprava, energie aj palivo a najmä – zefektívni  sa riadiaca činnosť. Účelom rekonštrukcie je dosiahnuť ekonomickú efektivitu prevádzky, ale aj štandard vybavenosti hasičskej stanice. V súčasnosti totiž naši hasiči existujú v stiesnených podmienkach.“
Uvedieme príklady. Naši hasiči mali len jednu miestnosť protiplynovej služby,  postavia im tri. Fyzickú kondíciu, nevyhnutnú pri náročných záchranárskych činnostiach si zlepšovali v svojpomocne vyhotovenej miestnosti.  Po rekonštrukcii sa stav nezrovnateľne zlepší, ba postavia im tu aj cvičnú vežu na prípravu hasičského športu.  Doposiaľ totiž cvičili v Trnave.  V novej hasičskej stanici sa budú nachádzať samostatné sklady aj miestnosti pre strojovú, povodňovú  a lezeckú službu.  Hasiči sa tešia na nové sociálne zariadenia.  Veď doteraz sa ôsmi službukonajúci príslušníci a jeden operačný dôstojník mohli osprchovať počas 24-hodinovej služby, v ktorej mali niekedy aj dva, tri výjazdy k požiarom, k autonehodám, povodniam, či píleniam stromov,  len pod jednou sprchou.  Príslušníkom HaZZ v Piešťanoch vybudujú suchú aj mokrú šatňu, odpočivárne, štandardnú miestnosť operačného strediska. Doteraz sa operačný dôstojník tisol aj s množstvom IT techniky v priestore menšom ako kuchyňa v činžiaku. Vyriešené bude aj odpadové a olejové hospodárstvo, vybudujú im odlučovače ropných látok aj novú auto umyváreň. Príslušníci doteraz umývali vozidlá aj ďalšiu techniku len na dvore pomocou hadíc.
„Prvé práce by mali začať v priebehu apríla. Rekonštrukcia aj nadstavba by mala trvať dvadsať mesiacov. Pri skrátenom termíne by celá stavba mohla byť hotová za pätnásť mesiacov,“ dodáva Peter Galbo.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila