Piešťancov zaujíma prevencia proti radiácii

  • Spravodajstvo
  • 22. marca 2011, 23:57
  • Autor:(MsÚ/red)

PIEŠŤANY – V súvislosti s nedávnym zemetrasením v Japonsku na radnici zaznamenali zvýšený záujem občanov o spôsobe zabezpečenia civilnej ochrany v Piešťanoch, ako aj o profylaktiká – jódové tablety.

Koncom roka 2007 a v prvom polroku 2008 Mesto Piešťany vydávalo jódové profylaktiká určené na krátkodobú ochranu proti rádioaktivite. Napriek mediálnej kampani, viacerým výzvam si tieto tablety určené k ochrane prevzalo menej ako 50 percent obyvateľov. Neprevzaté profylaktiká spolu s rezervou pre návštevníkov Piešťan i nových obyvateľov nášho mesta v počte asi 24 000 balení sú uložené v sklade materiálu CO pri Mestskom úrade v Piešťanoch. Sú určené v prípade mimoriadneho výdaja. Občania sa nemusia obávať, ak ich nemajú doma, ak si ich neprevzali v roku 2007, že ich nedostanú. Mesto ich má zabezpečené pre prípad potreby. Zatiaľ však nie je žiadny dôvod k panike.

Občania majú právo dozvedieť sa včas o hroziacom nebezpečenstve akéhokoľvek charakteru i o tom, ako sa účinne chrániť proti nepriaznivým účinkom. Civilná ochrana je systém opatrení vytvorených pre ochranu obyvateľstva pred akýmkoľvek nepriaznivým vplyvom chrániť život, zdravie, majetok a vytvárať podmienky na prežitie pri mimoriadnych udalostiach a počas vyhlásenej mimoriadnej situácie.

Mesto Piešťany má vytvorený účinný systém varovania obyvateľstva i dôležitých právnických osôb, čo sa pravidelne preveruje a vyhodnocuje napríklad pri pravidelných skúškach sirén. Na území mesta máme vybudovaných osem funkčných skladov civilnej ochrany, riadne vybavených a obhospodarovaných. Pre každý sklad je určená štvorčlenná skupina z radov zamestnancov úradu, ktorí sú o svojich povinnostiach pravidelne školení. Niektorí obyvatelia však nechápu ich opodstatnenosť a snažia sa ich všemožnými spôsobmi odstrániť z ich blízkosti alebo zamedziť, sťažiť prístup k nemu. Neuvedomujú si pritom, že je to majetok štátu určený na ich ochranu v prípade potreby. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav