Piešťanci míňajú menej pitnej vody ako v minulosti

  • Spravodajstvo
  • 22. marca 2011, 09:50
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Bez vody a vodných zdrojov si nevieme predstaviť život. V súčasnosti sú takmer všetky zdroje vystavené podmienke zvýšenej spotreby vody. Začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov vyhlásilo 22. marec za Svetový deň vody, ktorý sa začal oslavovať od roku 1993.

Aj zástupcovia Trnavskej vodárenskej spoločnosti sa zúčastňujú na rôznych podujatiach súvisiacich s týmto dátumom. Tento rok to bude celoslovenská odborná konferencia v Bratislave, na ktorej sa už po šestnástykrát stretnú slovenskí vodohospodári. Konferencia sa koná pod záštitou ministra životného prostredia Józefa Nagya. O vodných zdrojoch a zásobovaní Piešťan pitnou vodou sme sa preto rozprávali s technicko-prevádzkovým a investičným riaditeľom spoločnosti TAVOS Jaroslavom Kuběnom.

Koľko vody priemerne minú obyvatelia mesta Piešťany?

– Množstvo minutej vody – spotrebu počítame napríklad v litroch na jedného obyvateľa a na deň. Je to teda voda dodaná spotrebiteľovi bez strát vo vodovodnej sieti. V roku 2010 na jedného obyvateľa pripadalo 94,97 litrov za deň. V Trnave ľudia v priemere minuli 99,43 litrov, vo Vrbovom to bolo 95,42 a napríklad v Leopoldove 85,08 litrov za deň.

V porovnaní s minulosťou spotrebovávajú ľudia viac či menej vody?

– Od roku 1990 sme zaznamenali trend postupného znižovania užívania pitnej vody. Podľa analýz z posledného obdobia môžeme predpokladať, že tento trend sa nebude už ďalej výraznejšie prehlbovať. Do vodovodnej siete Mesta Piešťany sme v roku 1993 dodali takmer 3,7 milióna m3 vody. V roku 2003 to bolo asi 2,3 milióna m3 a minulý rok to už bolo 1,6 milióna m3.

Akú kvalitu má voda v Piešťanoch?

– Vodný systém mesta vykazuje dlhodobo ustálenú a vyrovnanú kvalitu. Vodu kontrolujeme až k miestu spotreby, je to produkt, ktorý musí prejsť postupným radom kontrol a podlieha prísnym kritériám kvality. V Piešťanoch sleduje tento ukazovateľ  laboratórium  akreditované Slovenskou národnou akreditačnou službou. V Piešťanoch v roku 2010 tiež laboratórium TAVOSu vykonalo kontrolu asi 50 jednotlivých ukazovateľov pitnej vody.

Kde sa nachádzajú zdroje pitnej vody a ktorý je najvýdatnejší?

– Počiatky výstavby vodovodu pre mesto Piešťany sa datujú od roku 1932, keď sa začalo zachytáva-
nie prameňov Striebornica a Sokol. Pri prudkom vzraste mesta sa začal pociťovať nedostatok pitnej vody, preto v roku 1957 bola uvedená do prevádzky studňa Park, ktorá je situovaná priamo v centrálnej časti mesta v mestskom parku. Keďže tu bolo indikované zhoršenie kvality pitnej vody, v súčasnosti sa na zásobovanie verejného vodovodu mesta nevyužíva. V roku 1957 bola zriadená spúšťaná studňa Červené Vŕby s povolený odberom 80 l/s, ktorá sa od roku 1986 však tiež nevyužíva z dôvodu jej znehodnotenia ekologickou haváriou. Mesto Piešťany je zásobované pitnou vodou z viacerých vodných zdrojov, ktoré sa nachádzajú v jeho tesnej blízkosti. Sú to štyri studne vo Veľkom Orvišti, pramenisko Výtoky, ktoré pozostáva z dvoch záchytiek. Okrem nich je to aj zdroj v Sokolovciach.

Majú Piešťany v súčasnosti dostatok zdrojov pitnej vody?

– Kapacita pre mesto je v súčasnosti postačujúca, avšak centrálne vodné zdroje z Veľkého Orvišťa svojou kvalitou neuspokojujú požiadavky ich prevádzkovateľa a následne i spotrebiteľov. Prítomnosť mangánu vo vode síce neprekračuje povolenú hodnotu pre pitnú vodu, vyzrážaný sediment sa nachádza v rozvodnej sieti mesta a pri najmenších zmenách smeru, respektíve rýchlosti prúdenia vody dochádza k jeho rozvíreniu a pri odberoch k prieniku ku spotrebiteľovi. Mestská vodovodná sieť je zásobovaná z privádzača DN 500 z vodojemu Moravany nad Váhom na severnom okraji mesta a z prívodu z vodojemu Červená Veža v juhovýchodnej časti mesta.

Hľadajú sa priebežne aj iné zdroje vody?

– Pokles spotreby vody vo verejných vodovodoch znižuje tlak na budovanie nových zdrojov vody. Rozvoj verejných vodovodov však je zameraný na efektívne a racionálne využitie existujúcich kapacít týchto zdrojov. Napriek uvedenému má TAVOS zabezpečené náhradné zdroje vody pre dotknutú oblasť Piešťan. Spoločnosť investovala do doplnkového hydrogeologického prieskumu a revitalizácie vybraných hydrogeologických vrtov v lokalite vodného zdroja Sokolovce.

Aký problém pre vás predstavuje znečistenie životného prostredia?

– Znečistenie vôd patrí ku globálnym problémom. Voda je nenahraditeľná zložka životného pros-
tredia. Využívaním v priemysle a poľnohospodárstve sa znečisťuje najviac. Človek znečisťuje vodu buď priamo, alebo nepriamo. Najväčšou hrozbou pre vodu je priemyselná výroba – ropa, ropné produkty, organické a neorganické látky, poľnohospodárstvo – priemyselné umelé hnojivá, pesticídy, odpadové vody, ďalej sídelné útvary – produkcia kvapalného a tuhého odpadu, ale aj doprava a kyslé dažde. Problém vody, najmä jej čistoty, nerešpektuje štátne hranice a jeho riešenie vyžaduje zvládnuť nielen vodohospodárske hľadisko, ale aj ekologické, technicko-ekonomické a najmä sociálno-politické. Voda nepozná štátne hranice. To vyžaduje medzinárodnú spoluprácu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava