Za mesiac knihy vďačíme slepcovi

  • Spravodajstvo
  • 21. marca 2011, 14:47
  • Autor:red

Už v školských laviciach sme sa učili, že marec je mesiacom knihy. Máloktorí však tušíme, prečo je to tak…

Historický kalendár uvádza, že po prvýkrát sa marec – mesiac knihy slávil v bývalom Československu v roku 1955. Udialo sa tak na počesť Mateja Hrebendu Hačavského (1796 – 1880), ktorý napriek vlastnej slepote rozširoval vzdelanosť a tlačené slovo po celom Uhorsku. 
S batohom kníh, palicou v ruke a oblečený v rimavskom kroji prechodil celé Slovensko, dostal sa až do Prahy, Viedne, Pešti i do Dolnej zeme. Na svojich cestách zachraňoval staré rukopisy a knihy, zbieral ľudové povesti a piesne, získaval finančné prostriedky na stavbu škôl, kostolov a činnosť kultúrnych inštitúcií. Vďaka brilantnej pamäti dokázal citovať z mnohých kníh… Tvorivosť dokazoval aj pri tvorení veršov s ľudovýchovnou tematikou. Knihu vnímal ako studňu poznania, ako zdroj svetla v temnotách ľudskej nevedomosti.
Dnes úlohu Mateja Hrebendu plnia verejné knižnice. Umožňujú čitateľom všetkých vekových kategórií nahliadnuť do nekonečného žriedla poznatkov. Svoju osvetovú činnosť aktivizujú v posledný marcový týždeň v rámci Týždňa slovenských knižníc, vyhláseného Slovenskou asociáciou knižníc v roku 1999. Pod známym mottom "Knižnice pre všetkých" a prostredníctvom rozmanitých aktivít a podujatí sa usilujú prilákať do svojich priestorov a k čítaniu nových čitateľov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek