Receptár Monsalvy: Múza spisovateľa

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. marca 2011, 10:00
  • Autor:red

Pre milovníkov sladkých dobrôt sme v spolupráci s piešťanskou cukrárňou Monsalvy pripravili seriál fotoreceptov, ktoré nájdete, aj keď nie pravidelne v každom čísle, ale často v priebehu celého roka. Uverejňovať ich budeme vždy v rovnakom formáte, aby ste si ich mohli vystrihnúť a vytvoriť tak zaujímavý receptár tortičiek a koláčov, ktoré budú aj u vás doma chutiť ako z Monsalvy.

Suroviny:



Korpus:

vajcia 3 ks
cukor práškový 3 PL
cukor vanilkový 1/2 PL
múka polohrubá 2,5 PL
prášok do pečiva 1 sáčok
kakao 1/2 PL

Krém:

puding Dr. Oetker
– uvariť podľa návodu
maslo 125 grum 2cl
vanilkový cukor

Karamel tekutý:

cukor kryštálový 100 g
smotana 0,15 l
karamelová drť
(skaramelizovaný, zatvrdnutý
a posekaný cukor)
marcipán 200 g

(PL – polievková lyžica)

Postup:


– Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne pridávame práškový cukor. Vanilkový cukor si zmiešame s práškom do pečiva a jednou lyžičkou polohrubej múky. Túto zmes postupne vmiešame do snehu spolu so žĺtkami a zvyškom múky a kakaa. Upečieme korpus.

– Uvarený puding necháme vychladnúť, poprípade ho šľaháme dovtedy, kým nevychladne. Postupne vmiešame maslo nasekané na kúsky. Keď máme zmes dobre vyšľahanú, nadýchanú, pridáme rum a trocha vanilkového cukru. Na dochutenie krému použijeme tekutý karamel: na panvici skaramelizujeme cukor, do ktorého opatrne vlievame smotanu a za stáleho miešania prevaríme. (Pozor, veľmi to prská, takže smotanu nalievajte veľmi opatrne.)

– Upečený korpus cca 15×10 cm prekrojíme, spodný diel pokvapkáme čiernym čajom, potrieme krémom a posypeme karamelovou drťou. Postup opakujeme, až naplníme tortu, vrch pokryjeme tenkou vrstvou krému a dokončíme marcipánom. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila