Rádio Piešťany má za sebou prvé mesiace vysielania

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. marca 2011, 23:51
  • Autor:Pavol Jurák, riaditeľ rádia

PIEŠŤANY – Od chvíle, keď v slovenskom éteri prostredníctvom Rádia Piešťany zazneli prvé tóny, uplynuli viac ako dva mesiace. Nie je to dlhý čas na vysielanie rádia, ale ani krátky na také malé zhodnotenie doterajšej činnosti.

Prvé týždne sa niesli v znamení dolaďovania techniky a nastavovania prenosových ciest. Všetky tieto technické záležitosti je možné odskúšať a následne doladiť až po spustení ozajstného vysielania. Počas prvých týždňov sme hrali pesničky, ktoré neboli presne kategorizované a počtom to bol len zlomok toho, čo vysielame v súčasnosti. Preto sme sa venovali intenzívne rozširovaniu hudobného archívu a priebežne sme zaraďovali jednotlivé skladby podľa kategórií. V súčasnosti tvorí náš archív niekoľko tisíc pesničiek a pravidelne ho rozširujeme o ďalšie nové skladby. Našou snahou je vytvoriť v jednotlivých časových úsekoch dňa takú hudobnú skladbu, aby čo najviac vyhovovala potrebám poslucháčov.

Ráno hráme hlavne staršiu, známejšiu hudbu, a tiež sa zameriavame aj na väčší obsah česko-slovenskej produkcie. Tieto dve skupiny hudby sú poprepletané popovou, džezovou a latino hudbou. Počas dňa, keď je väčšina ľudí v práci, hráme výber zo všetkých skupín. Priestor dostávajú najmä popové pesničky, evergreeny, česko-slovenská produkcia, latino, džez, tiež aj orchestrálne alebo inštrumentálne pesničky. Popoludní až do večera sústreďujeme výber na známe pesničky. Najviac dostáva priestor popová hudba a tá je doplnená o ostatné, už spomínané kategórie. Večer patrí v Rádiu Piešťany rovnako ako počas dňa produkcii zo všetkých kategórií, čiže pop, československá produkcia, evergreeny, latino, džez, orchestre. V noci hráme pesničky, ktoré počas dňa priestor nedostanú. Nájdete tu elektronickú produkciu, chill-outy, koncertné verzie známych pesničiek, známe hity, ale aj menej známe pesničky.

V našom vysielaní je možné počuť veľa svetovej produkcie. Priestor dostáva približne 10 svetových jazykov a hráme produkciu od Ameriky až po ďaleký východ. Máme pravidelné návštevy na náš internetový stream z desiatich štátov.

Teší nás, že na emailovú adresu štúdia vysielanie@radiopiestany.sk posielate vaše postrehy, námety aj pripomienky, ktoré sa snažíme zohľadniť pri zachovaní koncepcie rádia. Veľa pozitívnych reakcií sa zhoduje v tom, že sa vám páči a že sme rádio, ktoré dáva priestor aj inej hudbe, ako je možné bežne počuť z našich rádií. V negatívnych reakciách sa vám nepáči, že hráme pomalú produkciu a je málo hovoreného slova. Koncepcia Rádia Piešťany je postavená tak, že chceme hrať hlavne pohodovú hudbu, ktorá nevyrušuje poslucháčov. Chceme byť rádiom, ktoré si ľudia zapnú ako pozadie v práci alebo doma, keď oddychujú a chcú počúvať hudbu, bez zbytočných rušivých prvkov. Preto sa vo vysielaní objavuje množstvo pomalších pesničiek. Odlišujeme sa aj tým, že nevysielame žiadnu reklamu a ani hovorené slovo, ktoré by vás zaťažovalo, a tým by sa myšlienka rádia byť pozadím a oddychom vytratila.

Napriek tomu, že rádio je v prvom rade hudobné, postupne zaraďujeme do vysielania aj rôzne žánrové relácie, ktoré budú mať svoju ustálenú podobu a vysielací čas. Ako prvé boli do vysielania zaradené rozprávky pre deti. Vysielame ich každý pracovný deň o 6.45 ráno a večer o 18.45 v repríze. Na nedeľné dopoludnia pripravujeme dlhšie rozprávky, ktoré už čoskoro nasadíme do nášho vysielania. V prvú marcovú nedeľu sme začali vysielať reláciu s názvom Podoby džezu, ktorú pre vás vyrába a moderuje Ladislav Mušinský spolu s Vojtechom Hankom. Postupne vám predstavia viaceré džezové „kúsky“ a dočkáte sa v nej aj rozhovorov so zaujímavými hosťami. Reláciu Podoby džezu vysielame každú nedeľu od 22. hodiny.

V týchto dňoch začíname pripravovať aj reláciu venovanú divadlám s názvom Pozývame vás do divadla. Budete v nej môcť počuť divadelné hry spracované do audiopodoby, napr. Jára Cimrman, Radošinské naivné divadlo, hry Lasicu a Satinského a mnohé ďalšie. O tom, kedy budeme vysielať túto reláciu, vás budeme informovať na stránkach Piešťanského týždňa, na jeho webe a vo vysielaní Rádia Piešťany.
Ďalšie pripravované relácie sa budú venovať rockovej hudbe, disko- hudbe aj skupinám nášho regiónu. Pripravujeme aj reláciu zameranú na elektronickú produkciu. Okrem týchto špecializovaných relácií postupne uvedieme do nášho vysielania aj viaceré rubriky, o ktorých vás budeme priebežne informovať. Celý tím Rádia Piešťany ďakuje poslucháčom za ich priazeň a verí, že aj vďaka novým reláciám sa okruh poslucháčov bude neustále rozširovať.

Príjemne počúvanie na frekvencii 90,2 vám želá Pavol Jurák, riaditeľ rádia

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav