Piešťanský „Titanic“ mal meno Delfín

  • História
  • 19. marca 2011, 23:50
  • Autor:V. Nemec/(IP)

PIEŠŤANY – Rieka Váh si počas veľkých vôd vzala v roku 1981 známu loď s reštauráciou Delfín. Záplavy spôsobili, že 12. marca približne o 15.15 hodine sa toto plavidlo odtrhlo z kotviska umiestneného na ľavom brehu rieky nad Kolonádovým mostom. Od tohto kritického momentu minulú sobotu uplynulo už tridsať rokov.

Havária sa stala počas príprav na letnú sezónu. V tom čase vymenili celý interiér, pribudli nové chladničky a vynovila sa kuchyňa. Z toho dôvodu škodu po udalosti odhadli na milión korún československých.

Delfín sa po odtrhnutí zachytil na krajnom pilieri Krajinského mosta. Keďže hrozilo nebezpečenstvo odplavenia smerom na hať, a tiež poškodenie hradiacich konštrukcií, potápači reštauráciu upevnili a postupne vytiahli na ľavý breh pomocou „vyprosťovacieho“ tanku. V tej dobe podľa informácií piešťanských vodohospodárov bol vyhlásený druhý povodňový stupeň a prietok vo Váhu bol až 1660 m3 za sekundu.

V Trnavskom hlase z 25. marca 1981 je uvedené, že v tom období boli v pohotovosti všetky povodňové služby na Slovensku i v Čechách. Piešťanská rarita – reštaurácia Delfín – nevydržala nápor rozbesneného živlu. Pod tlakom prúdu sa naklonila nabok a postupne naberala vodu. Privolaní požiarnici a vojaci už nedokázali loď zachrániť. Odtrhla sa od brehu, narazila na pilier Kolonádového mosta a odtrhnutý trup sa zaklinil pod Krajinským mostom, kde ho vojaci a požiarnici upevnili, aby nenarobil ďalšie škody.

Piešťanský týždeň sa, samozrejme, tiež venoval tejto nešťastnej udalosti. Pred desiatimi rokmi bola uverejnená spomienka na lodnú reštauráciu. Píše sa v nej, že okrem cudzincov ubytovaných v kúpeľoch sem chodili aj našinci. Štamgastmi boli aj ľudia z Piešťan. Reštauráciu radi navštívili i herci Ivan Letko, Juraj Kukura, Štefan Kvietik, Vlado Müller alebo šansoniérka Hana Hegerová. Pochutnávali si vraj na grilovaných pstruhoch, srbskom guláši s hriankami, bryndzových haluškách či dobrom víne a pive. Hovorí sa, že personál nikoho po záverečnej nevyhadzoval. Pracovalo sa dovtedy, kým neodišiel posledný zákazník. Prvým vedúcim lode bol Karol Vagovič a šéfkuchárom Jozef Učeň. Počas letných mesiacov tu praxovali i študenti miestnej hotelovej školy.

Loď Delfín vyrobili v roku 1928 v nemeckom prístave Kiel. Po vojne sa dostala do Ústí nad Labem. Odtiaľto ju v 60. rokoch minulého storočia odkúpili Slovenské reštaurácie v Trnave práve do Piešťan. Dĺžka lode bola 28,7 metra, šírka na hornej palube 4,5 metra. Loď vytiahli asi mesiac po katastrofe, keď vysoká voda Váhu po záplavách opadla. Oceľ z plavidla následne skončila v zberných surovinách.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav