Jeleň prevrátil smoliarovi voz a vznikli Smolenice

  • Cestovanie
  • 19. marca 2011, 02:37
  • Autor:Regina Hulmanová

SMOLENICE – V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Tento týždeň sa vydáme do Smoleníc.

Podľa povesti prvým obyvateľom obce Molpír bol smoliar, ktorý sa zaslúžil i o názov Smoleníc. Pôvodne na tomto mieste bol len hustý les s cestičkou, po ktorej počas pánskej poľovačky smoliar viezol na voze smolu. Zrazu sa objavil splašený jeleň, ktorý prevrátil voz, a smoliar vykríkol: „Smole nic!“ Od tejto príhody sa toto miesto nazýva Smolenicami a vďaka štedrosti hradných pánov, ktorí tu smoliarovi dali postaviť domček a spravili z neho hájnika, je smoliar i prvým obyvateľom Smoleníc.
Podľa archeologických výskumov vieme zdokladovať osídlenie tohto územia v 7. storočí pred Kristom na základe poznatkov získaných z hradiska Molpír – nálezisko pravekého sídliska, keltského sídliska i veľkomoravskej osady. Smolenický farár N. Sándorfi preskúmal túto oblasť už v rokoch 1890 a 1895, keď objavil praveké osídlenie, opevnenie s obrannými múrmi a mohylové hroby. Nálezisko bolo v minulom storočí preskúmané Archeologickým ústavom SAV. Rozloha hradiska je 12 hektárov s masívnymi dva metre širokými valmi, ktoré boli navyše spevnené kamenným valom o hrúbke pol metra. Napriek tomu, že osada sa skladala z dvoch predhradí a akropoly, obývané bolo iba horné predhradie a akropola.

Zaujímavosťou je zoradenie domov systémom ulíc, avšak asi nie také komfortné ako dnes. Zrubové domy boli zväčša len jedno až trojizbové, úzke a dlhé, vybudované na kamennej podlahe pozdĺž vnútorného opevnenia. Vykurovali sa ohniskami a mimo domova sa nachádzala pec, v ktorej sa piekol chlieb a cisterna bola jednoducho vysekaná v skale. Duchovný život prebiehal v podobe kultových obradov v zastrešenom priestore s dĺžkou 20 metrov a šírkou 6 metrov a bol súčasťou bežného života v blízkosti obydlia. Zdokladované sú tri obetištia, kde boli nájdené i zvyšky detských kostier. Podľa informácií z oficiálnej stránky obce Smolenice zánik hradiska spôsobili vnútorné konflikty domácich skupín, pravdepodobne s kočovníkmi karpatskej doliny. Výstup na Molpír sa začína pri miestnom cintoríne, kde sa oplatí krátko zastaviť pri kaplnke sv. Vendelína s hrobkou Pálffyovcov. Prehliadka hradiska je doplnená o informačné tabule a pár krokov od poslednej, šiestej tabule nás uchváti nádherný výhľad na okolité kopce a dolinu. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel