Ambíciou Piešťan je pripraviť oslavy na celoštátnej úrovni

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 17. marca 2011, 00:31
  • Autor:Igor Paulech

PIEŠŤANY – Začiatkom marca zvolal primátor Piešťan Remo Cicutto skupinu odborníkov, z ktorých zostavil pracovnú komisiu na prípravy osláv 900. výročia prvej písomnej zmienky o Piešťanoch. Za koordinátora a lídra tejto komisie menoval Drahomíru Moretovú. Tá prezradila niekoľko podrobností z úvodných príprav na oslavy tohto jubilea, ktoré sa uskutočnia v júni 2013.

O dva roky Mesto Piešťany oslávi významné jubileum. Čo pri tejto príležitosti pripravuje radnica?

– Chcem zdôrazniť, že 900. výročie je unikátne jubileum a my máme to šťastie a česť prežiť ho a osláviť ako súčasníci. Toto jubileum prvej písomnej zmienky by sme mali využiť aj na zvýšenie informovanosti o Piešťanoch medzi občanmi a návštevníkmi. Komisia nie je striktne uzatvorená, menoval ju primátor z toho dôvodu, že ak majú byť oslavy výročia čo najlepšie pripravené, musíme začať už teraz. Sú tam zástupcovia mesta, ktorí pracujú v kultúre, napríklad riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa. Keďže história Piešťan je úzko spätá s históriou kúpeľníctva, má čo povedať aj zástupkyňa SLK Piešťany Mária Godálová. Komisia bude mať ešte podskupiny. Každá sa bude zaoberať jednou témou – napríklad príprava výzvy na vytvorenie loga, príprava monografie Piešťany, organizovanie samotných osláv, medializácia jubilea a iné. Mojou úlohou bude koordinovať jednotlivé pracovné týmy, ale aj nápady, úlohy, výzvy. Skrátka všetko, čo súvisí s jubileom.

Hovorili ste už o predbežnom časovom rozvrhu príprav jednotlivých aktivít?

– Prvotných úloh je viac, uvediem len tie, realizácia ktorých je časovo náročnejšia – vytvorenie odbornej skupiny na spracovanie monografie o Piešťanoch; spracovanie podmienky na vyhlásenie súťaže na vytvorenie loga ako výtvarného znaku 900. výročia, ktorý bude symbolom osláv. Uvažujeme aj o súťaži na hudobnú zvučku, ktorá by bola prezentovaná v rádiu, televízii, na kultúrnych podujatiach; príprava možností a zdrojov financovania jednotlivých aktivít.

Na čo všetko sa môžu ľudia tešiť?

– Budeme mať svoj symbol, ktorý nás bude sprevádzať už od druhej polovice roka 2012 až do konca roka 2013. Tento symbol by mal byť všade, nielen ako výzdoba mesta, ale v reštauráciách, hoteloch, v autobusoch, školách, obchodoch, médiách, na poštových známkach či obálkach, prípadne na odznakoch a cukríkoch. Musíme zabezpečiť, aby v roku 2013 vyšla kniha Piešťany, ktorá by obsiahla históriu i súčasnosť Piešťan a ktorú by mal mať každý občan mesta. Uvažujeme aj o výrobe filmu o Piešťanoch, pretože dokumentačné materiály tohto druhu, ktoré o meste máme, sú už neaktuálne. Oslavy budú mať viacero etáp. O detailoch sme zatiaľ nehovorili, ale už teraz vieme, že každý mesiac roku 2013 budú aktivity spojené s jubileom. Napríklad zobrazenia návratu do histórie, výstavy, súťaže, športové aktivity – prečo nie aj v historických kostýmoch? Hlavné oslavy sa budú konať počas Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny, teda v sobotu 1. júna 2013. Garantujem, že o prípravách budeme občanov pravidelne informovať. Pokiaľ máte nápady, myšlienky, témy, ktoré by sa mohli do osláv jubilea pridať, neváhajte a píšte na adresu sekretariat@piestany.sk.

Ako plánujete teda zapojiť Piešťancov do príprav jubilea?

– Dotknúť by sa mali každého Piešťanca, ktorý bude mať chuť stať sa súčasťou príprav. Aktivít bude veľmi veľa – pre deti, mládež, dospelých i seniorov. A nebudú sa týkať len Piešťancov v samotnom meste. Už onedlho začneme so zbieraním údajov o našich rodákoch, ktorí odišli do sveta a chceme ich v roku 2013 pozvať domov. Piešťany sa prvýkrát spomínajú v Zoborskej listine z roku 1113. V tomto dokumente sa objavili informácie o ďalších 149 obciach. Niektoré z nich zanikli, niektoré sa spojili so susednými obcami. Našou ambíciou je, aby sa Piešťany stali lídrom osláv tohto jubilea v rámci Slovenska. Chceme osloviť Ministerstvo kultúry SR i verejnoprávne médiá, aby sa v Piešťanoch pripravil celoštátny program so spomienkou na históriu a oslavou súčasnosti.

Počítate s i udeľovaním čestného občianstva?

– Samozrejme, to sa napokon koná každých päť rokov. A nepôjde len o udelenie čestného občianstva. V pláne máme zorganizovať verejnú anketu o najvýznamnejšiu žijúcu osobnosť Piešťan, ale aj osobnosť z histórie (in memoriam), anketu o 100 najznámejších Piešťancov, a tiež vytvorenie zoznamu 900 osobností histórie a súčasnosti Piešťan. Návrhy už oddnes môžu ľudia zasielať elektronicky, na adresu mestského úradu alebo sa ozvať telefonicky. K týmto anketám vytvoríme aj na webstránke mesta potrebný priestor.

Primátor mesta po uvedení do svojej funkcie už avizoval, že k tomuto jubileu sa sprístupní širokej verejnosti Kronika mesta. Kedy by to malo byť reálne?

– Na prepise kroniky do elektronickej podoby sa stále pracuje. Podujala sa na to Mária Verešová, ktorá s úžasnou trpezlivosťou a precíznosťou neúnavne prepisuje list po liste. Chceme zverejniť všetko, od roku 1933, keď sa kronika začala písať – až po súčasnosť.

Bude mesto pokračovať v písaní kroniky aj do kníh alebo už len v elektronickej podobe?

– Niektoré mestá to robia už len elektronicky, ale listovanie v hrubej knihe má svoje neopakovateľné čaro. Napokon, súčasťou osláv výročia bude aj výstava všetkých doterajších zväzkov kroniky od roku 1933. Zatiaľ ich je jedenásť.

Koľko financií v rozpočte na rok 2011 je vyhradených na prípravné činnosti jubilea?

– Čo sa týka financovania osláv, je našou prioritou získať zdroje od sponzorov, z dotácií, grantov, výziev či eurofondov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav