VESELÉ: Viera Šipková vie, kde ich obec najviac tlačí topánka

  • Spravodajstvo / Región
  • 14. marca 2011, 09:39
  • Autor:Štefan Gregorička

VESELÉ – V nedávnych komunálnych voľbách došlo v našom regióne k nečakane veľkej výmene na poste starostov. Začiatkom tohto roka sa ujalo svojej funkcie 13 nových starostov a starostiek. Keďže už majú za sebou prvé týždne „richtárčenia“, rozhodli sme sa ich navštíviť a postupne ich našim čitateľom predstaviť.

Najviac ju zamestnáva kanalizácia



Stretnúť sa s novozvolenou starostkou Veselého Vierou Šipkovou veru nebolo vôbec jednoduché. Hneď
po nástupe do funkcie musí vybavovať veci, ktoré neznesú odklad. Aj preto sme sa stretli až na tretí pokus. „Začiatkom marca je uzávierka podávania prihlášok na niektoré projekty, na ktoré by sme chceli získať dotáciu z fondov Európskej únie. Ide hlavne o kanalizáciu. V obci už máme čistiareň odpadových vôd, na ktorú sú napojené aj susedné obce, s ktorými chceme kanalizáciu spoločne dobudovať. Je jasné, že z vlastných peňazí by sme to urobiť nemohli, preto sme sa spolu s Dubovanmi a Borovcami združili, aby sme splnili podmienky na poskytnutie dotácie z fondov EÚ. Ako starostka robím všetko preto, aby boli potrebné náležitosti k žiadosti o dotáciu včas k dispozícii,“ hovorí nová starostka Veselého, ktorá už skúseností s komunálnou politikou má. „V obecnom zastupiteľstve som pracovala štyri volebné obdobia a v posledných dvoch som bola aj zástupkyňou starostu. Ako zamestnankyňa súkromnej firmy sídliacej vo Veselom som bola v kontakte s obyvateľmi obce, takže všetky problémy obce a jej obyvateľov dokonale poznám. Nielen ako obyvateľka obce, ktorá sa tu narodila a spolu s rodinou tu dodnes žije, ale aj ako poslankyňa a zástupkyňa starostu obce,“ priblížila nám svoje skúsenosti z doterajšieho pôsobenia v komunálnej politike Viera Šipková.

Ako sme už naznačili v úvode, prioritným cieľom novej starostky je dobudovanie kanalizácie, ktorá je kombináciou gravitačnej a tlakovej. Cez obec síce ide jej hlavný rozvod, ktorý ústí v spomínanej už dávnejšie fungujúcej čistiarni odpadových vôd, no v obci je zo 420 domácností na kanalizáciu napojené len 51, čo je veľmi málo. Práve to chce čo najskôr zmeniť. „Náš obecný rozpočet je niečo vyše 430-tisíc eur, čo pokryje len najnutnejšie náklady na chod obce. Preto pre väčšie projekty musíme hľadať možnosť získania dotácií. Ak by sa nám peniaze aj podarilo získať a kanalizáciu dobudovať, následne nás čaká rekonštrukcia chodníkov a ciest, ktoré budú v súvislosti s pokládkou kanalizačného potrubia a domových prípojok rozkopané. To si vyžiada ďalšie investície. Ale o tom je zatiaľ zbytočné aj uvažovať, pretože najskôr musíme získať peniaze na dobudovanie kanalizácie,“ hovorí starostka.

Chce rozprúdiť spoločenský život


Okrem kanalizácie je akútnym problémom obce aj verejné osvetlenie. O dotáciu sa už uchádzala obec aj vlani. Ide o 260-tisíc eur, z ktorých by obec hradila 13-tisíc. Peniaze by boli potrebné aj na opravu budov, ktoré sú majetkom obce: budova materskej školy, zdravotného strediska a obecného úradu. Rekonštrukciu potrebuje aj detské ihrisko pri materskej škole, ktoré by sa malo stať v budúcnosti centrom hier veselských detí. „Chcem, aby sa naši ľudia častejšie stretávali na rôznych kultúrno-spoločenských akciách, a aby tak mali k sebe bližšie. Máme tu síce futbalistov, stolných tenistov i poľovníkov, no mojím cieľom je podporovať aj kultúrne a spoločenské vyžitie ostatných našich občanov, vrátane seniorov. Zo zákona máme mať aj dobrovoľných hasičov, no chýba nám potrebná technika a vybavenie. Aktivita a podnety na poriadanie spoločenských akcií by však mali prísť tiež od občanov samých. K tomu by mohol prispieť vznik ďalších spoločenských organizácií, ktoré by takéto akcie v obci poriadali. Stačí, aby v každej boli dvaja-traja schopní organizátori, ktorí by iniciovali ďalších obyvateľov,“ prezradila nám svoju ideu V. Šipková.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela