Pažitári sa stretli v netradičnom termíne

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. marca 2011, 16:31
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY – Už po štrnásty raz sa zišli na svojom stretnutí obyvatelia bývalej piešťanskej Pažite. Tentoraz sa uskutočnilo v netradičnom termíne – na záver fašiangov. Vo vynovenej sále reštaurácie Semafor sa zišlo takmer sedemdesiat bývalých rodených Pažitárov a ich rodinných príslušníkov.

„Zmenu termínu stretnutia si vyžiadala rekonštrukcia Semaforu. Keďže trvala dlhšie, než sa predpokladalo, museli sme termín stretnutia presunúť z pôvodného októbrového až na záver tohtoročných fašiangov,“ zdôvodnil príčinu tejto zmeny hlavný organizátor stretnutia Jozef Bielik. „Keďže vlani sme sa nestretli ani raz, dnešné posedenie je náhradou za to vlaňajšie. Tento rok sa však stretneme ešte raz a jubilejný 15. ročník sa uskutoční v tradičnom októbrovom termíne,“ dodal J. Bielik.

Z jeho úvodného príhovoru sa prítomní dozvedeli, že od posledného stretnutia navždy opustilo ich rady deväť bývalých Pažitárov. Nečudo, že aj Pažitári pomaly vymierajú, veď táto časť Piešťan v pôvodnej podobe neexistuje už vyše štyri desaťročia. Na počte účastníkov sa však ani tentoraz veľa nezmenilo. Zaslúžilo sa o to niekoľko nových tvárí, ktoré prišli na stretnutie po prvý raz. Bol medzi nimi aj Emil Vacula: „Som tiež Pažitár, hoci dnes bývam len kúsok od Pažitského mosta, na Vodárenskej ulici. Som rád, že ma organizátori pozvali. Je totiž dobré, keď sa bývalí Pažitári takto pravidelne stretávajú a spoločne si pospomínajú na staré časy. Chvályhodné je aj to, že sa pravidelne píše kronika Pažitárov. Zachytáva všetky doterajšie stretnutia a je v nej veľa fotografií a zaujímavých údajov, ktoré mi oživili spomienky na mladosť.“

Najstaršou spomedzi všetkých zúčastnených bola 86-ročná Jolana Vavrovičová. Na pažitársku stretávku chodí pravidelne a pri rezkých tónoch harmonikárky Sone Glossovej si dokonca zatancovala. „Však sú fašiangy a práve to je čas aj na zábavu,“ prezradila nám po tanci s Jozefom Branderským stále čiperná pani Vavrovičová. Tá sa pochválila, že je pravidelnou čitateľkou Piešťanského týždňa, ba desať jeho ročníkov má zviazaných!

Medzi účastníkmi stretnutia sme zazreli aj viacerých bývalých piešťanských športovcov: volejbalistu Vojtecha Benka, futbalistu Jozefa Radovského či hádzanárov Jozefa Gregoričku, Anku a Emila Benkovcov. Niekdajší hádzanársky brankár Tesly Piešťany Emil Benka sa na stretávke podopieral barlami: „Pred pár týždňami mi operovali koleno, takže zatiaľ sa bez nich nezaobídem. Vždy tu však vládne výborná atmosféra, preto sme s manželkou ani tentoraz nemohli na stretávke chýbať,“ priznal sa nám.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav