V Dubovanoch koluje petícia za bezpečnosť na ceste

  • Spravodajstvo / Región
  • 11. marca 2011, 00:49
  • Autor:V. Dusíková/(sita), foto: HaZZ

DUBOVANY – Iniciátor petície za zlepšenie bezpečnosti na hlavnej ceste v Dubovanoch, miestny poslanec Milan Raffesberg, je sklamaný. Ľudia síce chodia pripaľovať sviečky k ceste dvom posledným obetiam autonehody, dvanásťročnej Alicke a Simonke, ale s podporením petície, ktorá má zabrániť presun zastávok autobusov a vyznačenie ďalšieho priechodu, váhajú.

„Pod petíciu sa zatiaľ podpísalo päťdesiat skôr mladších obyvateľov obce. Preto som sa rozhodol rozšíriť petíciu aj do Trnavy a Piešťan,“ konštatuje Milan Raffesberg.

O čo v petícii ide? Občania Dubovian sa nestotožňujú s „takzvaným riešením“ dopravnej situácie prostredníctvom posunu zastávky a vyznačenia priechodu. Myslia si, že takto sa ešte zvýši riziko nehodovosti. Žiadajú o spomaľovacie ostrovčeky s výstražným značením a zrkadlo, tak ako je uvedené v zápisnici obecného zastupiteľstva zo dňa 2. februára 2011.

„Už v minulom volebnom období sme upozorňovali na situáciu na hlavnej ceste. Stačí si pozrieť zápisnicu zo 16. septembra 2010. Bolo to pol roka pred tragickou udalosťou v našej obci, pri ktorej zahynuli dve malé deti. Chceme obec, ktorá zabezpečí bezpečnú dopravu, a nie odsúvanie problému kozmetickými úpravami typu posuňme zastávku o desať metrov a namaľujme nový priechod,“ uvádza M. Raffesberg.

Kríže pribúdajú a nič sa nedeje

Starosta obce Miroslav Michalčík zdôvodnil, že premiestnenie zastávok obci nariadili krátko po dopravnej nehode príslušné úrady. Obecné zastupiteľstvo, ktoré sa konalo 4. februára, sa ale uznieslo inak. „Poslanci schválili uznesenie, podľa ktorého sme mali odoslať Obvodnému úradu pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie v Piešťanoch žiadosť na vybudovanie štyroch spomaľovacích ostrovčekov na vstupoch do obce a autobusovej zastávke, kde sa stala tragická nehoda. Túto žiadosť som osobne odovzdal 4. februára na spomínaný úrad. Oslovil som aj niekoľko firiem, ktoré sa zaoberajú montážou ukazovateľov rýchlosti a inými bezpečnostnými prvkami cestnej dopravy, ktoré by bolo možné kúpiť alebo prenajať,“ vysvetľuje starosta. Pripomína, že obvodný úrad sa zatiaľ k ich žiadosti nevyjadril. „Oslovil som Nadáciu Allianz, ktorá mala zriadený fond zameraný na zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky, zameraný na deti. Z nej by bolo možné čerpať prostriedky. Odpoveď som ale zatiaľ nedostal. Dúfam, že sa nám podarí urobiť maximum, aby občania Dubovian boli s riešením tejto situácie spokojní. Petícia zvýši naše šance na úspech,“ dodáva starosta.

Vyjadril sa, že je za každé riešenie, ktoré pomôže k vyššej bezpečnosti na cestách a skvalitneniu života v obci. Potvrdil, že petíciu pravdepodobne podpíše aj on. Dodal, že v utorok sa obecné zastupiteľstvo bude zaoberať nákupom meracích radarov. „Jediné, čo zastaví agresívnych vodičov, sú betónové ostrovčeky od začiatku dediny po koniec. Mám cestu pätnásť metrov pred oknami, vidím, ako sa tu jazdí,“ hovorí Milan Raffesberg.

Vlastníkom cesty cez Dubovany je Trnavský samosprávny kraj. Jeho hovorca Patrik Velšic upozorňuje, že vybudovanie ostrovčekov podlieha stavebnému konaniu. „Vydanie stavebného povolenia je v kompetencii príslušného cestného správneho orgánu, ktorým v tomto prípade je Obvodný úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie v Piešťanoch. Zároveň je potrebné požiadať o súhlasné stanovisko aj príslušný dopravný inšpektorát,“ vysvetlil. Ak by pre ostrovčeky bolo potrebné rozšíriť cestu, museli by sa pozemky pod ňou právne vysporiadať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav