Na Pohode zahviezdi aj excentrická M. I. A.

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. marca 2011, 10:14
  • Autor:ts/red

PIEŠŤANY/TRENČíN – Program pätnásteho ročníka letného multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda obohatí hviezda prvej veľkosti M. I. A. Táto talentovaná britská hudobníčka so srílanskými koreňmi, vlastným menom Mathangi „Maya“ Arulpragasam, patrí medzi najvplyvnejšie osoby súčasnej hudobnej scény. Jej doteraz vydané tri albumy zabodovali nielen u kritiky, ale aj u fanúšikov. Na svojom konte má niekoľko nominácií na Grammy a za skladbu k filmu Milionár z chatrče dokonca na Oskara.

Londýnčanka Mathangyi "Maya" Arulpragasam, vystupujúca pod umeleckým pseudonymom M. I. A. (Missing in action), patrí k najlepším exportom britského hudobného biznisu. Už po vydaní prvej platne Arular (2005) sa rapper Nas na margo jej tvorby vyjadril: "Jej zvuk je budúcnosť." Nasledovali ďalšie dva vydané albumy Kala (2007) a ///Y/ (2010), ktoré zožali obrovský úspech nielen u kritiky ale aj u hudobných fajnšmekrov. 
M. I. A. skvele rapuje i spieva, obľubuje punk i rave, čo je cítiť, no nezabúda ani na svoje ázijské korene a všehochute world music a dancehallu. Jej hudba je jednoducho živelná smršť. Počas tvorivého procesu využíva aj sample svojich idolov, napríklad The Clash, rovnako aj hluky a ruchy, ktoré denne počujeme okolo seba. Či sú to tóny hračiek alebo zvuky pokladníc v supermarketoch. M. I. A. dokáže využiť všetko, čo ponúka okolitý svet.
Do textov vkladá svoje angažujúce a provokujúce posolstvá, takže v jej skladbách nenájdete žiadnu prvoplánovú komerciu. Koncerty talentovanej britskej hudobníčky, ktorá žne ocenenia aj na poli vizuálneho umenia, grafiky a módného návrhárstva, sú nabité nespútanou energiou. Hudobný magazín Rolings Stones ich označil za poriadne "žoviálny chaos".

Jej tvorba bola niekoľkokrát ocenená nomináciami na Grammy a za skladbu O…Saya zo soundtracku k filmovému trháku Milionár z chatrče aj na Oskara. M. I. A. úspešne pokračuje v začatej hudobnej kariére a toto leto sa po prvýkrát predstaví na najväčšom letnom multikultúrnom festivale Bažant Pohoda Trenčín 2011.
Aktuálne info z príprav festivalu nájdete na www. pohodafestival.sk.
foto: idolator.com
video: youtube.com

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava