Piešťany dejiskom Majstrovstiev sveta IPCA v šachu jednotlivcov

  • Šport / Ostatné športy
  • 9. marca 2011, 15:39
  • Autor:Emil Konkoľ/red

PIEŠŤANY – Jedenásty ročník Majstrovstiev sveta IPCA jednotlivcov v šachu sa uskutoční v dňoch 1. – 10. júla v areáli hotela Máj v Piešťanoch. O necelých 120 dní tak svet spozná nových majstrov sveta ťažko telesne postihnutých šachistov v kategóriách muži a ženy a po prvýkrát aj v juniorských kategóriách dievčat a chlapcov do 20 rokov. Súčasne s majstrovstvami prebehne aj „B“ Open FIDE turnaj.

Organizátorom  Majstrovstiev  sveta  hráčov s poruchou mobility je na základe poverenia IPCA a FIDE Šachový klub Ružomberok na čele s riaditeľom turnaja Markom Zelnickým  a medzinárodným rozhodcom a viceprezidentom Slovenského šachového zväzu Karolom Pekárom. Záštitu nad podujatím prevzal primátor mesta Piešťany Ing. Remo Cicutto.

Jednou z posledných generáliek, ktoré zažil organizačný tím v uvedenej zostave, boli Majstrovstvá Slovenskej republiky v rapide mládeže do 20 rokov. Odohrali sa v sobotu 26. februára 2011 v Ružomberku  a zúčastnil sa ich rekordný počet  šachistov a šachistiek z 55 oddielov a šachových klubov z celého Slovenska. 

Majstrovstvá sveta IPCA v šachu jednotlivcov vyvolali  vo svete veľký záujem. Do Piešťan pricestujú šachisti so svojimi realizačnými tímami  nielen z Európy, ale i z ázijských postsocialistických republík, z Brazílie, Indie, Číny, USA a dokonca z Filipín. Ako silné tímy sú označovaní ruskí a chorvátski šachisti.

Reprezentačný tréner slovenských telesne postihnutých šachistov  Stanislav Kuchyňa nominoval na majstrovstvá sveta  Juraja Závarského z Martina, ktorý skončil štvrtý na posledných majstrovstvách sveta ťažko telesne postihnutých šachistov, a juniorku Nikolu Konkoľovú zo Stankovian, ktorá je hráčkou šachového klubu Ružomberok a obsadila štvrté miesto na minuloročných majstrovstvách.

Mimoriadny záujem je  tiež o  otvorený medzinárodný „B“ FIDE turnaj, kde si môže zahrať každý šachista.  Zúčastniť by sa ho mal aj najlepší slovenský šachový veľmajster Sergej Movsesian, oficiálny garant majstrovstiev.

V tomto období vrcholia prípravy kultúrneho uvítacieho a záverečného programu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava