Príďte do dedinky Jána Smreka

  • Cestovanie
  • 4. marca 2011, 22:37
  • Autor:Regina Hulmanová

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Tento týždeň sa vydáme do Melčíc-Lieskového.

Cestou od Nového Mesta nad Váhom smerom do Trenčína natrafíme na neveľkú dedinku Melčice-Lieskové, ktorá nás víta veľkým menom – Ján Čietek. Milovníci poézie vedia, že je to vlastné meno Jána Smreka. Opisovať kvality tohto autora je zbytočné. Stačí si prečítať jeho melodickú skladbu Básnik a žena.

Pri jej tvorbe sa inšpiroval náhodným stretnutím s kráskou, ktorá rozprúdila vnútorný dialóg o láske a krehkom vzťahu medzi mužom a ženou. Ján Smrek sa nezameriaval len na poetické vyjadrenie vlastných citov, ale svoj čas venoval i štúdiu literatúry, čím bol významným umeleckým, ale i teoretickým prínosom pre slovenskú literatúru. Ovládal niekoľko jazykov (maďarčinu, poľštinu, turečtinu, francúzštinu), venoval sa prekladom, snažil sa sprístupniť staršiu literatúru súčasnému publiku.

Tvorba Jána Smreka zaujala i významných slovenských hudobných skladateľov Jána Cikkera, Frica Kafendu, Eugeňa Suchoňa a ďalších. A práve úryvok z básne Básnik a žena je motívom pamätnej tabule, umiestnenej v roku 1988 na budovu Obecného úradu, venovanej básnikovi pri príležitosti nedožitých 90. narodenín. O desať rokov neskôr pribudla i pamätná izba a Park Jána Smreka s krásnym a udržiavaným pamätníkom. Autorova pamätná izba mapuje umelcov život, zahŕňa prehľad jeho tvorby a zaujímavosťou sú osobné autorove predmety.

Povedľa Parku Jána Smreka nás upúta barokovo-klasicistický kaštieľ s anglickým parkom, ktorý v súčasnosti prechádza rekonštrukciou. Súčasná podoba odzrkadľuje obdobie roku 1770, o ktorú sa zrejme zaslúžil vtedajší majiteľ Imrich Silvay. Väčšina chodieb bola zaklenutá klenbami a interiér štukovito dekorovaný. Avšak samotné jadro kaštieľa je staršieho dáta, odhady siahajú až do stredoveku. Kaštieľ postupne prechádzal prestavbami, nie vždy však k úžitku. V súčasnosti tu sídli Inštitút sestier františkánskych a zámerom prebiehajúcej rekonštrukcie je zvýšiť počet lôžok pre imobilných pacientov. Výlet do tejto dedinky spestrí krátka vychádzka, ktorá nás zavedie k vodnému prameňu.

Cesta je značená tabuľami, z hlavnej cesty vedie odbočka smerom na cintorín a po pár minútach sa z asfaltovej cesty odbočí na poľnú cestu vedúcu ku kyselke. Milo prekvapí oficiálna stránka obce s komplexnými informáciami nielen o možnostiach turistiky, ale i o hubárčení či faune a flóre okolia Melčíc-Lieskového. Vítané sú i turistické rady a odporúčania.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek