Stratia sa orly zo slovenskej oblohy?

  • Nezaradené
  • 3. marca 2011, 16:28
  • Autor:Igor Paulech, Foto: Jozef Chavko

PIEŠŤANY – Ochranári v polovici februára našli pri obci Veľké Kostoľany niekoľko otrávených dravých vtákov. Podobný prípad sa odohral aj pri Nižnej. Pre Piešťanský týždeň sa nielen k týmto prípadom vyjadril Jozef Chavko, ornitológ a predseda organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

V akom štádiu je zisťovanie príčiny úmrtia dravcov vo Veľkých Kostoľanoch?

– Nešlo len o prípad pri Veľkých Kostoľanoch, týždeň predtým sa našla otrávená samička orla kráľovského aj pri obci Nižná. Obidva prípady vyšetruje polícia, zatiaľ sa čakalo na výsledky laboratórnych vyšetrení a preukázanie príčiny úhynu. Štátny veterinárny a potravinový ústav v Bratislave už potvrdil, že oba jedince orlov uhynuli v dôsledku požitia carbofuranom kontaminovanej potravy – teda, že boli otrávené. Obe samičky s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzali z hniezd v Považskom Inovci, ale na svoje miesto sa, žiaľ, už nevrátia. Orly kráľovské sú monogamné druhy, žijú stále s tým istým partnerom, takže samce zostali bez svojich životných družiek.

Čo spôsobuje dravcom otrava carbofuranom?

– Nie je to vábny pohľad na otráveného jedinca – v kŕči zovreté nohy, telo vyšponované a prevrátené na chrbát potvrdzuje, že vtáky umierajú vo veľkých bolestiach. Carbofuran paralyzuje centrálnu nervovú sústavu a živočích umiera v kŕčoch udusením a zástavou srdečnej činnosti. Vyložená otrávená návnada je mimoriadne nebezpečná pre všetky živočíchy, ktoré sa s ňou dostanú do kontaktu. Boli sme svedkami, že neusmrcuje len líšky, ale bezohľadne ničí životy aj tých najvzácnejších druhov. Vrátili sme sa do stredoveku, kedy sa trávením riešili záujmy tak ako dnes.

Ako je s počtom dravcov v okolí Piešťan, v Považskom Inovci?

– Celkovo Považie a Považský Inovec sú historickým životným priestorom orlov kráľovských. Donedávna tu hniezdilo štyri až päť párov, ich hniezda sme kontrolovali po silných búrkach a nie zriedka sme mláďatá zhodené vetrom vracali do hniezd. Vidieť nad Inovcom krúžiť orly je nádherný pohľad, no teraz máme obavy, či ich ešte uvidíme. Trnavská a Nitrianska pahorkatina i Podunajská rovina sú dôležitým zimoviskom orlov kráľovských, na zimu sa k nám zatúlajú aj orly z Maďarska a Rakúska.

Ktoré z ohrozených druhov sa tu zdržujú?

– Priamo v okolí Piešťan možno pozorovať viac druhov dravcov. Okrem orla kráľovského napríklad tiež vzácneho sokola rároha, sokola lastovičiara, na Sĺňave vidno orliakov morských alebo sokola kobca z ďalekej tundry. Na poliach možno zastihnúť migrujúce kane sivé, kane popolavé, jastraby krahulce, myšiaky lesné a severské.

Ktoré z dravcov sú na Slovensku najohrozenejšie?

– Ohrozenie druhov vyplýva z ich celkovej početnosti v miestach, kde sú rozšírené. S poklesom biodiverzity v podstate na celej planéte dochádza k stále častejšiemu vyhynutiu jednotlivých druhov živočíchov. Najprv dochádza k postupnému poklesu jedincov v populácii v dôsledku straty podmienok na rozmnožovanie a získavanie potravy. Keď sa pokles početnosti nezastaví, druh vyhynie. Medzi takto kriticky ohrozené druhy dravcov, ktoré žijú na Slovensku, patria predovšetkým orol kráľovský, sokol červenonohý či sokol rároh.

Aké boli tieto počty v porovnaní s minulosťou (10 – 20 rokov dozadu)?

– U väčšiny druhov dravcov zaznamenávame  pokles  početnosti. Niektoré druhy u nás nevyhynuli len vďaka menežmentovým opatreniam. Napríklad aj v prípade orla kráľovského sme v rámci projektu podporeného Európskou úniou dokázali zvýšiť početnosť párov približne z 20 na 40, ale v dôsledku otrávenia už počet párov znovu klesá. Podobná je situácia so sokolom rárohom. Množia sa počty zastrelených a otrávených jedincov. Najhorší masaker otrávenia sme zaznamenali v roku 2009 pri obci Malženice, kde boli usmrtené až štyri sokoly rárohy a 17 myšiakov lesných. Polícii sa páchateľa nepodarilo vypátrať, aj keď je zrejmé, kto to urobil. Na celom území Slovenska hniezdi len do 40 párov a populácia je veľmi zraniteľná práve v dôsledku nezákonných aktivít.

Ako je to s orlami – koľko je ich na Slovensku, resp. na západe republiky?

– Na Slovensku žijú tri druhy orlov – orol skalný a orol krikľavý sú horské alebo lesné druhy a vzácny orol kráľovský žije v nížinách východného a západného Slovenska. Na západnom Slovensku hniezdi už len posledných 10 až 12 párov orlov kráľovských. Po týchto prípadoch úmyselného otrávenia však početnosť párov určite klesne pod číslo desať.

Prečo sa znížila hodnota orla kráľovského na polovicu, teda na necelých 2000 eur, a čo to znamená pre ochranárov?

– Je nepochopiteľné, prečo ministerstvo výrazne znížilo hodnotu práve tohto najohrozenejšieho druhu. Za predchádzajúcej vlády tam pracovali ľudia, ktorí to mohli zmeniť z komerčných dôvodov. O orly kráľovské majú záujem aj rôzne záujmové skupiny chovateľov. Pri takej výrazne nízkej spoločenskej hodnote sa úmyselné usmrtenie tohto druhu dostáva do nižšej trestno-právnej roviny. Našťastie, v týchto prípadoch otrávenia dochádza k súbehu s poľovníckym zákonom o nedovolenom spôsobe lovu a pravdepodobne aj so zákonom o nakladaní s jedmi.

Zaznamenali ste, že by niektoré dravce boli premnožené?

– Nepodložené tvrdenia o premnožení dravcov často počúvame z úst poľovníkov, čo nemá oporu v ekológii. Na jeseň k nám prilietajú zo severnej Európy myšiaky lesné a severské, ktoré tam v dôsledku vysokej snehovej pokrývky stratili možnosť lovu hlodavcov. Z tohto dôvodu vidíme na našich poliach aj desiatky týchto jedincov, ktoré lovom hlodavcov vykonávajú takzvanú očistnú hygienu polí. Myšiaky, ako už vyplýva aj z ich pomenovania, sú špecialistami na lov drobných hlodavcov, nie sú príliš obratné, nedokážu uloviť vtáka, ale hraboše sú ich najdôležitejším zdrojom potravy. Tvrdenia o likvidácii zveri sú prehnané, čo potvrdili mnohé vedecké výskumy. A čo sa týka premnoženia, aj tu platí, že predátorov nemôže byť početne viac ako ich koristi, pretože v prírode fungujú prirodzené mechanizmy. Ak klesá početnosť druhov, ktorými sa živia, tak nadväzne klesá aj početnosť predátorov. Poľovníci nedokážu pochopiť, prečo na poliach vidia veľa myšiakov a málo zveri. Je to jednoducho preto, že pre myšiaky vôbec nie je rozhodujúce, či sú na poliach zajace alebo bažanty. Dôležité je, aby tam bol dostatok hrabošov poľných. Skúste si predstaviť, že napríklad tigrov by bolo viac ako jeleňov, ktorými sa živia – to je prakticky nemožné. Napokon myšiaky, ktoré sú tŕňom v oku poľovníkov, sa už v januári začínajú vracať domov a v priebehu marca odletí prevažná väčšina na sever.

Koľko v priemere vychovajú dravce mláďat? Koľko ich prežije?

– Počet vychovaných mláďat u predátorov vždy priamo súvisí s dostupnosťou a ponukou potravy. Ak sú premnožené hraboše poľné, tak napríklad sokol myšiar znesie aj sedem vajec. Ak je nedostatok drobných hlodavcov, znesie len 3–4 vajcia, a ak ich je kritický nedostatok, nezahniezdi vôbec. Často sa stáva, že na začiatku hniezdenia, keď je veľa hlodavcov, znesú myšiare sedem vajec, ale ak potom dôjde k rýchlemu poklesu hrabošov napríklad v dôsledku veľkoplošného rozorania polí, časť mláďat jednoducho v hniezde uhynie a sokoly vychovajú len toľko, koľko stačia uživiť. To je normálny princíp reprodukcie predátorov.

Z akých dôvodov pytliaci zabíjajú dravé vtáky?

– Existuje len jediný motív nezákonného usmrcovania dravcov, a tým je záujem zvyšovania početnosti poľovne upotrebiteľnej zveri. Za jej nedostatok sa hádže vina na dravé vtáky, pritom problém je úplne niekde inde. Poľovníci napríklad vôbec neriešia otázky rapídneho zhoršovania stavu biotopov. Poľnohospodári v honbe za ziskom zaorávajú všetky trávne plochy až tesne k poľným cestám. Hneď po žatve rozorú strniská, prevažnú väčšinu polí v súčasnosti tvoria holé oráčiny, na ktorých si živočíchy nemôžu nájsť žiadnu potravu. Osobitne vážny je problém usmrcovania živočíchov motorovými vozidlami. Ročne na cestách Európy hynú milióny živočíchov, ale ani o to sa nikto nestará.

Aké sú sankcie v týchto prípadoch?

– Páchateľom v zmysle zákonov podľa výšky spôsobenej škody hrozia tresty odňatia slobody. Dokazovanie tejto trestnej činnosti je však mimoriadne zložité, na čo sa spoliehajú aj páchatelia, ale asi najväčším problémom je všadeprítomná korupcia. Trestná činnosť najmä v oblasti poľovníctva je objasňovaná veľmi laxne a objasnenosť prípadov nezákonných odstrelov a trávenia je takmer nulová. To súvisí s veľkou pravdepodobnosťou s veľkým počtom poľovníkov v policajnom zbore, v súdnictve, v orgánoch štátnej správy, ale i v parlamente. Žiaľ, na Slovensku stále neplatia zákony pre každého rovnako. Vôbec potieranie environmentálnej kriminality je úplne na konci akéhokoľvek záujmu napriek tomu, že priamo súvisí so stále viac sa zhoršujúcim stavom životného prostredia. Je to o tom, že naše deti už neuvidia krúžiaceho orla, čo ma dosť mrzí. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek