ZÁHRADA: Ruža prišla do Indie cez islam

  • Nezaradené
  • 2. marca 2011, 10:08
  • Autor:

Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch rozpráva o histórii ruží. (2. časť)

Najviac si ružu uctievali v Perzii. Záhrady ruží nazývali raje Peržanov. Peržania poznali výrobu ružovej vody, ktorá bola cenným darčekom. Pri oslavách jarnej rovnodennosti hrala ruža významnú úlohu, spolu so slávikom ju považovali za posla jari. Ulice perzských kúpeľov sa posypávali ružami, aby si každý návštevník uvedomil, že je v krajine ruží. Perzské pohoria boli posiate divo rastúcimi ružami i ružou stolistou (rosa centifolia). Vojaci Alexandra Veľkého doviezli okolo roku 330 pred n. l. z výprav do Perzie žltú ružu perzskú (rosa persica) a ružu galskú. Ešte v 19. storočí ospevovali Irán ako obrovský ružový sad a obdivovali najmä jeho popínavé ruže. Nie je overené, či destiláciu ruží a výrobu ružového oleja neobjavili už perzskí lekári v 9. storočí nášho letopočtu. S mohamedánskym islamom prenikol kult ruže aj do Indie.

V Indii sa sústredilo množstvo pôvodných foriem cudzích druhov, ktoré objavili európski bádatelia a pomenovali podľa miesta náleziska R. indicae, napriek tomu, že tu nebolo vývojové centrum ruží. S Indiou je tiež spojený objav éterického oleja ruží, ktorý vraj náhodne objavila indická princezná Núr Mahál. Pri prechádzke po vodnej nádrži spozorovala, že z opadaných lupienkov ruží na hladine vody vplyvom veľkej teploty sa vytvoril film ružového oleja. Anglický šľachtiteľ ruží po nej pomenoval svoju ružu Núr Mahál v roku 1923. Podobne aj Čína, ktorá je pravlasťou mnohých pôvodných foriem ruží, mala už pred 2500 rokmi veľkolepé výsadby jednotlivých druhov ruží. Mnohé z nich mali rozhodujúci význam pre neskoršie šľachtenie ruží, ktoré dalo vznik opakovanému kvitnutiu.

Konfúcius (551-478 pred n. l.) opisuje cisárske záhrady Pekingu s veľkolepými ružovými výsadbami, slúžiacimi len vládnucej triede a neprístupnými pre prostých ľudí. V Číne objavili najmenej štyridsať pôvodných druhov, z ktorých mnohé boli šľachtiteľsky významné, ako napríklad Rosa var. alba plena, Rosa bracteata, Rosa chinensis, Rosa hugonis, Rosa moyesii, Rosa odorata var. maior a ďalšie. Cisárska knihovňa vlastnila rozsiahlu odbornú literatúru o ružiach. Z Japonska pochádza okrem iných Rosa multiflora (Rosa polyantha a jej variety), ktorej vďačia za zdravie dnešné ruže. Oblasť Kaukazu je domovom niekoľkých botanických druhov. Z oblasti terajšieho Arménska a Macedónska sa rozšírila pravdepodobne Rosa centifolia do Malej Ázie i ďalej.

Slovania od Labe až k Dneperu obľubovali druh Rosa canina, ale poznali aj Rosa centifolia a iné divoko rastúce ruže. Slovania mali k ružiam iný vzťah ako ostatné národy. Bol menej strohý, zato hlbší a vrúcnejší. Do oblasti Stredozemného mora sa ruža dostala zásluhou Grékov, Peržanov a Médov. Neklamným znakom rozšírenia ruže smerom na západ je objavenie fresky s ornamentom ruže v Labyrinte, paláci mýtického kráľa Minosa v Knóssose na ostrove Kréta. Vznik fresky sa predpokladá v 16. storočí pred n. l. Do týchto oblastí sa dostala ruža pravdepodobne výmenným obchodom, vojnovými výpravami, výskumnými a bádateľskými cestami alebo náhodami. Takto sa rozšírila Rosa centifolia, Rosa damascena (ruža zo Širázu), Rosa alba a iné okrasné ruže. Do Grécka sa dostali ruže z východu cez Frýgiu, Tráciu a Macedónsko. Stala sa tu predmetom mnohých kultov a legiend.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav