Bažant Pohoda ponúkne stálice i objavy world music a rocku

  • Kultúra a spoločnosť
  • 2. marca 2011, 11:55
  • Autor:ts/red

Do programu letného multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda, ktorý sa uskutoční 7., 8. a 9. júla 2011 na trenčianskom letisku, pribúdajú takmer denne nové a nové zaujímavé mená. K zatiaľ posledným potvrdeným interpretom sa pridali stálice, ale aj svieže objavy predovšetkým zo scény world music a rockovej hudby.

Medzi legendy world music možno pokojne zaradiť indierockovú kapelu dEUS, ktorá ako prvá kapela Beneluxu dobyla Britské ostrovy. Kapela, ovplyvnená hudbou Franka Zappu či Toma Waitsa, vydala päť výborných albumov skvelej a originálnej muziky. Máme sa na čo tešiť, ich koncerty sú vždy nabité energiou.

Vo Švédsku sa skvelým vývozným artiklom stala hudba muzikantského tria Peter, Björn and John. Slávu im priniesol predovšetkým hit Young Folks s hosťujúcou speváčkou Victoriou Bergsman. V súčasnosti sa muzikanti vrátili k rockovým koreňom a hrajú v klasickej zostave bicie, basa, gitara. Server Allmusic.com ich označil za jednu z najvzrušujúcejších a najoriginálnejších indierockových kapiel prvej dekády tohto storočia. Trio v súčasnosti pripravuje šiesty štúdiový album Gimme Some, ktorý bude na trhu koncom marca, a poctivo koncertuje.

Čisto dievčenským triom je skupina Kellies z Buenos Aires. Napriek tomu, že vznikli len v roku 2005, na svojom konte majú  už tri albumy. Postupne sa prepracovali k stáliciam argentínskej nezávislej scény. „Pripomínajú mi zvuk mojej obľúbenej skupiny B 52´s zo začiatku ich tvorby,“ hovorí riaditeľ festivalu Michal Kaščák. Dievčatá spievajú nielen v angličtine, ale aj v španielčine, francúzštine či japončine, čo dodáva ich surovej garážovej hudbe nebývalý šmrc.

Tony Allen si na Pohode nezabubnuje



Organizátorov pred niekoľkými dňami nepotešila správa od manažmentu Tonyho Allena, svetového bubeníka a najznámejšieho predstaviteľa afrobeatu, ktorý zrušil vystúpenie na trenčianskom festivale. Chyba nastala v koordinácii koncertného programu superskupiny Damona ALbarna The Good, the Bad & the Queen, v ktorej hrá Allen na bicie, a sólového projektu nigérijského muzikanta. „Mrzí nás to, sme však presvedčení, že program world music na našom festivale bude aj tak krásny a farebný, dôkazom sú určite aj najnovšie potvrdení interpreti,“ hovorí Jana Polnischová, produkčná Agentúry Pohoda.

Do Trenčína sa chystá aj Mexičanka Lila Downs. Jej vystúpenia sú gejzírom hudobnej vášne v tradičnom mexickom štýle s prvkami rocku, blues, reggae, či dokonca rapu. Lilu môžte poznať z filmu Frida, kde v jednej scéne aj sama spievala. Za skladbu Burn it blue bola nominovaná na Oscara. Jej album Una Sangre získal Latino Grammy v roku 2005.

https://www.youtube.com/watch?v=Ww2EX0OdDeA

Úspechy žne aj formácia Forro in the Dark. Brazílski muzikanti žijúci v New Yorku sa spojili a debutovali v známom klube Nublu. V súčasnosti patrí skupina k jeho rezidentom. Forro je brazílsky hudobný štýl zábavy a tanca, k fanúšikom kapely patrí napríklad David Byrne, líder Talking Heads, ktorý so skupinou intenzívne spolupracoval. S kapelou si však zahrali aj Thom Yorke, džezový mág Ron Carter či „hlas“ Gorillaz Miho Hatori, na turné sprevádzali Bebel Gilberto či predskakovali Gogol Bordello. Forro in the Dark kombinujú tradičné brazílske hudobné nástroje s tými bežnými a dokážu nimi roztancovať každé publikum.

Zaspieva aj osemdesiatnička Graciela Salgado Valdez



Skutočným klenotom v programe pätnásteho ročníka Bažant Pohody bude vystúpenie kolumbijského súboru Les Alegres Ambulancias de Palenque z dedinky San Basilio na severe Kolumbie, ktorá patrila v sedemnástom storočí k prvým osadám oslobodených otrokov, prevažne afrického pôvodu. Počas stáročí si tam zachovávali svoje tradície, zvyky, hudbu a dokonca aj vlastný jazyk, mix španielčiny, jazyka karibských ostrovov, s vplyvom portugalčiny a holandčiny. V roku 2005 bola oblasť Palenque zapísaná medzi skvosty ústneho a nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Práve v dedinke San Basilio de Palenque s 3000 obyvateľmi vznikol už v roku 1905 ženský súbor Les Alegres Ambulancias venujúci sa tradičným piesňam a zvykom regiónu. Jeho najstaršia členka, osemdesiatnička Graciela Salgado Valdez patrí k legendárnym postavám nielen miestnej, ale celosvetovej scény world music.

Organizátori festivalu zatiaľ potvrdili 35 účinkujúcich. Zastúpenie majú rôzne hudobné štýly, cez tanečnú hudbu v osobe multiinštrumentalistu Mobyho, triphopové legendy Portishead, punk rockových Public Image Limited s nenapodobiteľným spevákom Johnom Lydonom, worldmusicovské perly Beirut, Staff Benda Bilili, Kroke či Balkan Brass Battle, elektro popových Le Corps Mince De Francoise alebo We have band, českých hiphoperov Prago Union či slovenské rockové talenty Got Blue Balls a The Cellmates. Minulý rok vystúpilo na Bažant Pohode viac ako sto interpretov.

Aktuálne informácie z príprav festivalu nájdete na www.pohodafestival.sk.

 foto: www.pohodafestival.sk
video: www. youtube.com

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav