NIŽNÁ: Lenka Mikušová je najmladšou starostkou v okrese

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 28. februára 2011, 09:42
  • Autor:Štefan Gregorička

NIŽNÁ: V nedávnych komunálnych voľbách došlo v našom regióne k nečakane veľkej výmene na poste starostov. Začiatkom tohto roka sa ujalo svojej funkcie 13 nových starostov a starostiek. Keďže už majú za sebou prvé týždne „richtárčenia“, rozhodli sme sa ich navštíviť a postupne ich našim čitateľom predstaviť.

Aj keď by sa vek ženy nemal prezrádzať, v tomto prípade je to potrebné. Novozvolená 32-ročná starostka Nižnej Lenka Mikušová je totiž najmladšou starostkou v našom okrese. Napriek mladému veku má na novú funkciu aj primeranú kvalifikáciu. Na vysokej škole v Bratislave totiž vyštudovala komunálnu politiku a verejnú správu. „Aj vďaka škole mám prehľad o tom, čo komunálna politika obnáša a mám veľa známych, ktorí v komunálnej politike pôsobia. Či už na postoch starostov alebo primátorov. Počas predchádzajúcej práce v bankovom sektore som tiež mala ako manažérka v rámci spolupráce bankového sektoru s obcami možnosť stretávať sa s ich vedúcimi predstaviteľmi. Bolo mi jasné, do čoho pôjdem, keď som sa už v minulosti s myšlienkou kandidovať za starostku pohrávala,“ prezradila nám L. Mikušová.

Vie, čo treba zmeniť


Nová starostka problémy svojej obce pozná a vie, čo by sa malo zmeniť. „V prvom roku by som sa chcela zamerať na čistotu obce. Máme tu veľmi pekné prostredie, veľa zelene a pekný park. Treba ho dať do poriadku a sprístupniť našim obyvateľom. Čaká nás veľa práce. Ja som sa do Nižnej vydala, no z rozprávania viem, že v minulosti obec patrila k najkrajším vo vtedajšom okrese Trnava. To by som chcela v spolupráci s občanmi znovu dosiahnuť. Obec nie je len starosta, ale aj občania. Len vzájomnou spoluprácou môžeme posunúť veci dopredu a nestagnovať. S financiami to nie je vôbec ružové. Okrem poľnohospodárskeho družstva máme v obci pár súkromných roľníkov a niekoľko menších firiem. Musíme si vystačiť s tým, čo máme. Pritom by sme potrebovali investovať do rôznych oblastí. Máme tu obchod, poštu i pohostinstvo, no chcela by som prilákať do obce aj poskytovateľov ďalších služieb, aby naši občania nemuseli za nimi cestovať do okolitých miest a obcí. Občanov už roky trápi aj chátrajúci bazén. Jeho rekonštrukcia by bola veľmi neefektívna. Mojím cieľom je, aby celý areál dostal novú tvár. Pôvodný bazén treba zasypať a urobiť tu multifunkčné ihrisko, ktoré by využívali nielen deti, ale aj futbalisti a hokejbalisti našej obce,“ prezrádza svoje plány starostka.

Na kanalizáciu niet peňazí


Veľkým problémom Nižnej je chýbajúca kanalizácia, pretože v obci majú len povrchovú a nie aj splaškovú. „Môj predchodca sa spolu s ďalšími starostami snažil v rámci združenia troch obcí Podhorie vybaviť projekty a dotáciu na koreňovú čističku, no našu žiadosť o dotáciu pre nesplnenie kritéria počtu obyvateľov zamietli, takže kanalizácia je zatiaľ v nedohľadne. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť, v rovnakej situácii sú aj iné obce na Slovensku,“ poukázala na tento problém Lenka Mikušová.
V súvislosti s parlamentnými diskusiami o znižovaní platov starostov a primátorov si ťažkú hlavu nerobí. „Plat neriešim, keď človek chce niečo robiť a byť aj úspešný, musí pracovať s radosťou, nemôže to byť len o výplate. Vedela som, že príchodom do komunálnej politiky si príjmovo pohorším.“ Problém nevidí ani v časovej náročnosti svojej práce. „Aj v predchádzajúcom zamestnaní som bola zvyknutá odpracovať viac ako povinných osem hodín. Keď človek niečo robí s elánom a má jasný cieľ, nepozerá na čas. Chcem obec posunúť ďalej, nechcem, aby spala a nemenila sa. Snažím sa počúvať názory občanov, všetko riešim v spolupráci s obecným zastupiteľstvom.

Som presvedčená, že otvorenou komunikáciou sa dá občanom vysvetliť aj to, prečo sa niečo nedá urobiť. Riešiť chcem aj nezamestnanosť v obci, preto som požiadala úrad práce o príspevok na podporu zamestnanosti s využitím podpory z Európskeho sociálneho fondu. Ak obci schvália tento príspevok, vytvorí sa priestor na zamestnanie ľudí, ktorí budú pracovať aj na skrášľovaní. V obci je aj dosť dôchodcov, preto by som privítala, aby si založili miestnu organizáciu Jednoty dôchodcov, aby sa vytvorili možnosti na organizovanie stretnutí a akcií. Keď už je reč o akciách a občanoch, v tomto roku bude naša obec organizátorom letnej opekačky Mikroregiónu nad Holeškou. Dúfam, že sa nám ju podarí úspešne zorganizovať. Chcem, aby sa zvýšil aj počet kultúrnych podujatí v obci, podporiť spoločné stretávanie sa obyvateľov a využívať nielen priestory kultúrneho domu, ale aj futbalového ihriska,“ dodala starostka. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav