Právnik radí: Vypovedanie nájmu bytu prenajímateľom (III.)

  • Nezaradené
  • 22. februára 2011, 10:43
  • Autor:JUDr. Martin Palkovič, advokát

Ďalším dôvodom, pre ktorý môže prenajímateľ ukončiť nájom bytu výpoveďou danou prenajímateľovi, je nevhodné a neslušné správanie nájomcu alebo členov jeho domácnosti, ktoré dosahuje zákonom stanovenú intenzitu.

Členmi domácnosti sú všetky osoby, ktoré s nájomcom v byte trvale žijú a zároveň spoločne uhrádzajú lebo zabezpečujú náklady na svoje potreby. Občiansky zákonník ukladá nájomcovi, aby užíval byt, spoločné priestory a zariadenia domu riadne, to je tak, aby nedošlo k ich poškodeniu alebo nadmernému opotrebeniu. Ak nájomca takto nekoná a hrubo poškodzuje prenajatý byt, jeho príslušenstvo, spoločné priestory alebo spoločné zariadenia v dome, môže prenajímateľ dať nájomcovi výpoveď a takto chrániť veci v jeho vlastníctve pred ďalším znehodnotením. Daním výpovede nie je nijakým spôsobom dotknuté právo prenajímateľa na náhradu škody, ktorú mu nájomca alebo členovia jeho domácnosti spôsobili.

Nájomca je taktiež povinný pri výkone svojich práv, ktoré mu vyplývajú z nájmu bytu, konať tak, aby sa v dome vytvorilo prostredie zabezpečujúce ostatným nájomcom výkon ich práv. Nájomca teda nesmie narušovať pokojné bývanie ostatných nájomcov alebo vlastníkov bytov, ohrozovať bezpečnosť v  dome alebo porušovať dobré mravy v dome. Sústavné porušovanie týchto povinností dáva prenajímateľovi možnosť na danie výpovede.

Ak sa nájomný pomer skončí výpoveďou z vyššie uvedených dôvodov, nájomca nemá právo na bytovú náhradu. Výnimkou je prípad, keď je daný dôvod hodný osobitného zreteľa, pri ktorom má nájomca právo na prístrešie. Takýmto dôvodom môže byť napríklad to, že s nájomcom bývajú v byte maloleté deti. Prístreším je prechodné ubytovanie, najmä v spoločnej nocľahárni alebo v iných zariadeniach na to určených, a priestor na uskladnenie bytového zariadenia a ostatných vecí domácej a osobnej potreby.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel