V novej maľovanke Piešťan plachtí aj primátor

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 21. februára 2011, 09:39
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – Piešťany majú nielen prvú knihu o svojom vzácnom historickom parku a stromoch v ňom, ale od 4. februára sa ako jediné na Slovensku môže popýšiť aj originálnou detskou maľovankou. Skôr, ako ju zhotovila najlepšia slovenská ilustrátorka z roku 2009 Martina Matlovičová, ju v hlave nosil piešťanský lokálpatriot z ProPolisu, Viktor Nižňanský. On ju totiž vymyslel. Inšpiráciu získal v Amerike.

Maľovanka má naučiť deti hrdosti


Na slávnostnom uvedení maľovanky do života, ktoré sa konalo v Piešťanskom informačnom centre za výdatnej asistencie študentov Katedry bábkovej tvorby VŠMU, Viktor Nižňanský uviedol: „Pre mňa je to veľký deň z troch dôvodov. Prvý je ten, že som zistil, že som mal nejaký nápad. Druhý, že môj nápad niekto realizoval, a tretí, čo je pre mňa fascinujúce, že niekto priznal, že je to môj nápad. Väčšinou to tak na Slovensku nebýva. A ako to vzniklo? Kedysi, keď som bol v Amerike, v štáte Missouri, mi vysvetlili, ako budujú národnú hrdosť. Pre malé deti mali maľovanku, v ktorej bol štátny znak, štátny strom, vlajky, básničky. Deti sa od začiatku stotožnili s tým, čo reprezentuje ich krajinu. Preto by bolo fajn, ak by sa aj naše deti odmalička učili to, kde žijú, na čo by mohli byť hrdé a čo by im pripomínalo, že sú z Piešťan. Ďakujem všetkým, čo túto maľovanku zrealizovali – mestskej knižnici, mestu Piešťany a, samozrejme, autorke Martine Matlovičovej. Verím, že to bude mať pre deti význam.“

Na začiatku bolo veľké biele neznámo


Martina Matlovičová sa priznala, že na začiatku tejto maľovanky bolo veľké neznámo. Na otázku, ako sa cíti autor pred bielou plochou, na ktorú má niečo namaľovať, Martina prezradila: „Keď vidím bielu plochu, obleje ma studený pot a vždy mám veľké obavy, ako to dopadne. Podobne to bolo aj v tomto prípade.“ Ilustrátorka počas nevšedného projektu načúvala poradnému hlasu riaditeľky mestskej knižnice Margity Galovej, ktorá ju oboznámila so symbolmi Piešťan. Martina si zvečnila fotoaparátom nielen pešiu mestskú zónu, okolie skákajúcej fontány, predpolie Kolonádového mosta, námestie, na ktorom stojí Thermia Palace, ale aj jazierka či Sĺňavu, kolookruh a vodné športy. „Za najinšpiratívnejšie miesto v Piešťanoch považujem okolie termálnych jazierok,“ povedala ilustrátorka. Práca na omaľovánke, ktorá je spracovaná príťažlivou, poetickou formou, trvala autorke asi pol roka. „Najlepšie sa mi maľovali ľudia sediaci na terasách, ale aj deti naháňajúce sa okolo fontány. Každý si ich môže vymaľovať podľa svojej fantázie,“ podotkla umelkyňa.

Dozvedeli sme sa, že na jednom z obrázkov sa našiel aj primátor Remo Cicutto. „To som ja,“ povedal, keď sa díval na strapatého vodáka v plachetnici. Aj primátor mesta ocenil hodnotu tohto diela, ktoré môže už najmenším deťom pomôcť k zdravému lokálpatriotizmu. Okrem toho, že sa deti oboznámia s názvami rôznych ulíc, stromov, budov, kvetov i zvierat, naučia sa ich aj po anglicky, pretože maľovanka je dvojjazyčná.

Žlté dieťa, ružový turista


Piešťanskú maľovanku uviedli do života traja muži – vedúci Úradu vlády SR Viktor Nižňanský, primátor mesta Piešťany Remo Cicutto a čestný občan Piešťan, spisovateľ Dušan Dušek. Každý z nich dostal fixku a vymaľoval ňou to, čo považoval za vhodné. Primátor mesta dostal žltú, vymaľoval ňou vlasy človiečika na pešej zóne. „Keďže doma mám tri blondínky, aj v úrade sú blondínky, aj prednostka je blondínka, bude mať aj prvé dieťa v maľovanke žlté vlásky,“ povedal R. Cicutto. Viktor Nižňanský zasa vymaľoval naružovo opálenú turistku. Dušan Dušek si pri maľovanke i detskom klzisku na pešej zóne spomenul na svoje detstvo. Keď zamrzol Váh, po rieke prešiel s kamarátmi až ku Kolonádovému mostu. Vyrozprával aj príbeh o niekdajšom piešťanskom obuvníkovi Fanovi, ktorý mu primontovával kovovú korčuľu o bagandže, z ktorých musel dať dolu opätok. „Aj my, obuvníci, máme hokejové mužstvo,“ žartoval s mládencom obuvník. Dušan Dušek držal v ruke zelenú fixku a pripomenul všetkým: „My starší sa cez túto maľovanku vraciame do detských čias a pre deti je to určite veľké potešenie, pretože Martina to spravila tak, že každý môže vymaľovávať sám podľa seba.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav