DOLNÝ LOPAŠOV: Hana Madrová sa zriekla svojich odmien

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 21. februára 2011, 09:45
  • Autor:Štefan Gregorička

DOLNÝ LOPAŠOV: V nedávnych komunálnych voľbách došlo v našom regióne k nečakane veľkej výmene na poste starostov. Začiatkom tohto roka sa ujalo svojej funkcie 13 nových starostov a starostiek. Keďže už majú za sebou prvé týždne „richtárčenia“, rozhodli sme sa ich navštíviť a postupne ich našim čitateľom predstaviť.

V Dolnom Lopašove sa posadila na „richtársku“ stoličku Hana Madrová. Na úradovanie vo svojej kancelárii si však musí ešte pár dní počkať, pretože v čase našej návštevy ju práve prerábali. H. Madrová bola až do volieb učiteľkou na prvom stupni v Základnej škole v Chtelnici. Starostovská funkcia je síce pre ňu novinkou, no určité poznatky už má. „V predošlých rokoch som istý čas pracovala v kultúrnej komisii. Teraz je mojou ambíciou ponúknuť občanom novú alternatívu vedenia obce. Mám rada aktivitu, aktívnych ľudí a nové nápady, ktoré doteraz možno neboli vypočuté, a preto sa ľudom v istom zmysle nechcelo pre obec pracovať. Toto by som chcela zmeniť a podchytiť aktivity mladých ľudí. Mala by sa preto obnoviť činnosť všetkých komisií pri obecnom zastupiteľstve. Sama som iniciovala stretnutie bytovej komisie, tá by mala riešiť problémy, ktoré sú v obecnej bytovke. Kultúrna komisia by zasa mala robiť viac akcií pre mládež i dôchodcov. Bude však treba zveľadiť aj samotnú obec, hlavne čo sa týka chodníkov i miestnych komunikácií,“ povedala nám na úvod nové starostka.

Peňazí nikdy nie je dosť


Plány sú jedna vec a ich realizácia druhá. Všetko totiž závisí od toho, koľko je v obecnej kase peňazí… „Peniaze sú vždy problémom a my nie sme v tomto smere výnimkou. Je tu zopár menších firiem i družstvo, s ktorým výborne spolupracujeme. Čo sa týka rozpočtu, presné čísla ešte nemám k dispozícii, no ja som sa snažila ušetriť aj tým, že som sa zriekla svojich odmien a vystačím si so základným platom. Rovnako to budem vyžadovať aj od svojich podriadených. Najskôr nech ukážu, čo dokážu, a až potom sa môžeme baviť o nejakých odmenách. Keďže peňazí nikdy nie je dosť, snažím sa sledovať výzvy všetkých ministerstiev, ktoré nám posielajú. Reagujem na tie, z ktorých by sme mohli dostať nejaké dotácie. Na väčšie investičné akcie si zatiaľ netrúfam, pretože nie som v tom ešte dostatočne zbehlá. Možno po roku, keď sa do tejto problematiky dostanem, budem o niečom uvažovať. Obec by v súčasnosti najviac potrebovala obnoviť niektoré cesty, aby sa dalo prísť autom napríklad aj do Zákostolnej ulice, kde sa zatiaľ nemôžu dostať ani smetiari. Kanalizáciu tiež nemáme a pri súčasných finančných možnostiach to ani tak skoro nebude. Sme malá obec na to, aby sme mohli získať veľa peňazí,“ pokračuje H. Madrová.

Keďže tá v minulosti pracovala aj v kultúrnej komisii, táto oblasť jej je iste najbližšia. „To je pravda. Keďže sú fašiangy, spolu s predsedníčkou kultúrnej komisie zháňame nejakú kapelu, ktorá by na záver fašiangov sprevádzala našich šabľovníkov počas ich tancovania po obci. V rámci MDŽ by u nás mali vystúpiť ochotníci zo Šterús, ktorí by zahrali divadelné predstavenie našim mamičkám a babičkám. V novembri sme dali v obci dokopy aj ženský spevácky zbor. Zatiaľ síce nemáme žiadny názov, no chuť do spevu nám nechýba. Kultúrny dom máme veľmi pekný, preto by som bola rada, keby sa v ňom poriadala každý mesiac nejaká akcia. V obci máme aj viaceré spoločenské organizácie. Aktívni sú futbalisti, turisti i poľovníci, ktorí robia raz do roka krásnu akciu. Môžeme sa pochváliť aj tým, že v mariáši hráme najvyššiu slovenskú súťaž. Fašiangový turnaj bude v našej obci začiatkom marca, v septembri prvoligové kolo. Voľakedy fungovala v Dolnom Lopašove aj dychovka a divadelný krúžok. Ja som bola asi päť rokov členkou divadelného súboru, no už v tom čase bol problém, aby sme sa na skúške stretli všetci. V dnešnej dobe, keď sú ľudia vyťažení pracovne, už nemajú ani toľko času. Po príchode z práce sú radi, že môžu relaxovať. Nezavrhujem však myšlienku obnovenia činnosti ochotníckeho súboru, no bude to beh na dlhé trate,“ skonštatovala Hana Madrová.

Vypočuje si aj rady poslancov


Novej starostke bude pomáhať aj sedem poslancov. Štyria už majú s touto funkciou skúsenosti, jeden je staronový a dve poslankyne sú nové. „Budem sa spoliehať aj na pomoc tých skúsenejších. Každá komisia by mala vyvíjať aktívnu činnosť. Napríklad kultúrna komisia má až 15 členov. Sú to starší i mladí aktívni ľudia, ktorí chcú pomáhať. Čo sa týka rozhodovania, ja môžem niečo navrhnúť, no priority budú určovať poslanci. Samozrejme, s ohľadom na rozpočet obce. Najprv by sme mali riešiť problémy okolo bytovky, potom chodníky, cesty a postupne ďalšie veci. Som rada, že v decembri sa podarilo skolaudovať pekné viacúčelové ihrisko. Na jeho vybudovanie sme si síce museli vziať pôžičku, no z nej nám postupne štát 95 percent preplatí. Ihrisko budú využívať hlavne žiaci našej malotriedky, pretože doteraz nemali kde športovať, ale i naši športovci a ostatní záujemcovia. Okrem ihriska pribudol v jeho susedstve aj nový chodník a pekné parkovisko pred obecným úradom,“ dodáva starostka, ktorej snom je zlepšiť v obci medziľudské vzťahy a aby sa ľudia viac aktívne zapájali do spoločenského života obce. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav