ŠÍPKOVÉ: Janka Miškufová by chcela obec skultúrniť

  • Spravodajstvo / Región
  • 14. februára 2011, 10:25
  • Autor:Štefan Gregorička

ŠIPKOVÉ – V nedávnych komunálnych voľbách došlo v našom regióne k nečakane veľkej výmene na poste starostov. Začiatkom tohto roka sa ujalo svojej funkcie 13 nových starostov a starostiek. Keďže už majú za sebou prvé týždne „richtárčenia“, rozhodli sme sa ich navštíviť a postupne ich našim čitateľom predstaviť.

Ďalšou novou starostkou, ktorá sa po jesenných voľbách ujala svojej funkcie, je 42-ročná Janka Miškufová zo Šípkového. Predtým pracovala na Obvodnom úrade v Piešťanoch. Je šípkovskou rodáčkou, takže problematiku obce dobre pozná.
„V minulosti sme doplatili na to, že obec patrila pod mesto Vrbové. V tom čase sa v našej obci skoro nič nevybudovalo. Teraz, keď si vládneme sami, zasa na to nie sú peniaze. Občania by uvítali vybudovanie vodovodu, kanalizácie aj plynofikácie. Máme však malý počet obyvateľov a obec je zaradená mimo pólu rastu. Finančné prostriedky z eurofondov na takéto projekty sú zatiaľ určené len pre obce s počtom obyvateľov nad 2000 a pre tie, ktoré sú v póloch rastu. My z vlastného rozpočtu na takéto veľké projekty nemáme financie,“ skonštatovala J. Miškufová.

Obec treba zveľadiť


Napriek nedostatku financií by chcela obec zveľadiť. „V prvom rade by som spolu s piatimi poslancami obecného zastupiteľstva chcela Šípkové v rámci možností zmodernizovať a pozdvihnúť ho hlavne kultúrne. Musíme sa všetci snažiť, aby sa nám tu žilo lepšie a ľahšie. Je v záujme obce podchytiť mladých, aby nám neodchádzali, podporiť ich v športových aj kultúrnych aktivitách a zároveň nesmieme zabúdať ani na ľudí v dôchodkovom veku, ktorých je väčšina. Kultúrny dom nemáme, no v budove bývalej základnej školy je menšia spoločenská miestnosť, ktorá slúži pre občanov podľa potreby. Obecný rozpočet nám vystačí akurát na pokrytie potrebných výdavkov na chod obce – osvetlenia, vývozu odpadu, chodu materskej škôlky a podobne. Okrem družstva a jednej malej firmy tu nemáme nič, takže ani na podielové dane sa nemôžeme príliš spoliehať. Z peňazí, čo máme, musíme zabezpečiť občanom to najnutnejšie. Vlani sa uskutočnila rekonštrukcia infraštruktúry, oplotili sme areál materskej školy a cintorína, pribudol nový chodník a osvetlenie cesty na futbalové ihrisko. Musíme hľadať možnosti na získanie finančných prostriedkov z programu obnovy dediny. V prvom rade treba dať v rámci možností do poriadku – svojpomocne a brigádnicky – detské ihrisko a park v hornej časti Šípkového pri obecnej studni, ktorý je v dezolátnom stave,“ hovorí šípkovská starostka.

Začarovaný kruh


Plyn a kanalizácia ostáva zatiaľ iba želaním občanov. „Je to akoby začarovaný kruh. Podľa posledného prieskumu malo záujem o plyn len tridsať domácností, a to je málo. V deväťdesiatych rokoch minulého
storočia prebehla v obci rekonštrukcia elektrickej siete a všetky domácnosti mali možnosť pripojiť sa na elektrické vykurovanie. Väčšina to aj využila, investovali financie do rekonštrukcie elektrického vykurovania, ale nakoľko cena energií je v súčasnej dobe pre občanov neúnosne vysoká, vracajú sa k vykurovaniu pevným palivom. Náklady na prerobenie vykurovania na plyn sú vysoké a mnohé domácnosti nemajú dostatok finančných prostriedkov. V obci nie je žiaden veľký podnik, ktorý by odoberal väčšie množstvo plynu, takže pre Slovenský plynárenský priemysel je to z ekonomického hľadiska bezpredmetné. Veľký podnik k nám zasa nepôjde z dôvodu, že tu nie sú vybudované inžinierske siete,“ posťažovala sa Janka Miškufová.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín