Deti sa učili, ako sa robí tanečník

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. februára 2011, 09:45
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – Najmenší drobci zo Základnej školy v Moravanoch nad Váhom i žiaci umeleckej školy sa v stredu dopoludnia v kine Fontána učili, ako sa majú správať v divadle. Takmer 75 minút výchovného koncertu pozostávajúceho z ukážok tréningu rôznych tanečných techník, etud a choreografií predviedli školákom ich starší kamaráti z Tanečného centra Praha a Základnej umeleckej školy v Piešťanoch.

Predstavitelia oboch inštitúcií sa spoznali na Medzinárodnom festivale tanca v Tepliciach a v Prahe. Naši západní susedia sa po ceste do Trnavy, kde ich vo štvrtok čakali dve vystúpenia v Divadle Jána Palárika, zastavili aj v Piešťanoch. Detskému publiku predviedli náročný program s názvom Ako sa robí tanečník. Moderoval ho dramaturg Antonín Schneider, ktorý sa počas koncertu všemožne snažil udržať pozornosť malých divákov. Populárnym, zrozumiteľným a názorným spôsobom im predstavil nové poňatie tanečnej výchovy, ktorou v Prahe pristupujú k študentom osemročného tanečného konzervatória, aby z nich vychovali profesionálov. Zrelých tanečníkov, ale aj vzdelaných manažérov kultúry. Vysvetlil detskému publiku rozdiely medzi klasickým a džezovým tancom, vyzdvihol ľudový tanec, ktorý zatancovali piešťanskí „zuškári“, ale predstavil aj veľmi náročné choreografie džez baletu či tanečného divadla.

„Tanečné divadlo už nerešpektuje žiadne tanečné techniky. Využíva silné výrazové prostriedky. Tanečníci musia splniť všetky priania choreografov, ktorí sú veľmi nároční a záludní,“ objasňoval princípy súčasného tanečného divadla Antonín Schneider. Popritom utišoval najmenších školákov, ktorí, aj keď sa to na začiatku nezdalo, predsa zvládli dlhý výchovný koncert k spokojnosti protagonistu. „Na to, že ste ešte maličkí, ste jednoducho vynikajúce publikum! Počas piatich rokov, čo predvádzame toto predstavenie, sme vystupovali už v 62 českých mestách a odohrali sme 380 predstavení. Takže môžem zodpovedne zhodnotiť, ktoré publikum je vzdelané a vychované. To by ste mali vidieť deviatakov z Litvínova, zo Šumperku a Jeseníkov! Oproti nim ste jednoducho úžasní,“ zvolil stratégiu medu skúsený pedagóg. Študenti Tanečného centra v Prahe najviac pobavili deti komickým baletom na motívy Labutieho jazera, v ktorom sa chlapci preobliekli za dievčatá a labute sa správali ako kanadskí hokejisti. V závere sa na javisku objavili fašiangové maškary. Na javisku sa začalo tanečné divadlo s ľudovými motívmi na hudbu Václava Trojana.

Výchovný efekt tohoto koncertu spočíval v tom, že školáci pred sebou videli svojich len o pár rokov starších rovesníkov, ktorí tancovali na úrovni profesionálov. A tak sa deti na vlastné oči presvedčili, že nič nie je nemožné. Treba mať síce talent na tancovanie, ale aj vôľu tvrdo na sebe pracovať, byť kultivovaný, priateľský i prispôsobivý. Lebo tanečník zvyčajne nie je na javisku sám. Je súčasťou rôznorodého kolektívu. A tak sa musí vedieť prispôsobiť, aby spoločné tanečné vystúpenie nadchlo, povznieslo a zabavilo aj najnáročnejšieho diváka. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela