Piešťanský útulok protestoval potichu

  • Spravodajstvo
  • 12. februára 2011, 17:08
  • Autor:ip/ps

PIEŠŤANY – Niekoľko Piešťancov sa pripojilo cez víkend k tichému protestu proti nelegálnym odchytom a utrácaniu psov, a to prostredníctvom zapálenia sviečok v miestom útulku. V Košiciach sa minulú sobotu od jedenástej do dvanástej hodiny uskutočnil protestný pochod asi dvoch stoviek psičkárov.

Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov týmto chcela upozorniť na pretrvávajúce problémy s ilegálnym odchytom a zabíjaním túlavých zvierat. Ešte koncom januára na východe Slovenska objavili v aute miestneho šarhu niekoľko zdochnutých psov. Inšpektorka Slobody zvierat z Bratislavy Romana Březinová vo svojom stanovisku píše: „Tento šarha telefonicky kontaktoval obce a ponúkal odchyt túlavých psov a tvrdil, že ich dáva do útulkov. Nemá však žiadne zmluvy s týmito zariadeniami a ani s karanténami. Odchytené psy skončili buď v Krompachoch u Rómov, a potom možno i na rómskych tanieroch. Prípadne ich zabil a vyhodil do kontajnerov či nechal len tak voľne v prírode. Jednoducho zvieratá neodovzdal do kafilérie.“

Z toho dôvodu sa rozhodli členovia únie zorganizovať v Košiciach protestný pochod, aby sa podobné praktiky podobných ľudí zastavili. Sloboda zvierat tiež vyzvala regionálne centrá, aby sa pripojili k tejto akcii. „V sobotu všetci návštevníci piešťanského útulku mohli zabitým psíkom zapáliť sviečku či kahanec. Sme radi, že nemé tváre zvierat nezostali nepovšimnuté a stále existujú ľudia, ktorým nie sú ani tieto bezbranné tvory ľahostajné,“ hovorí predsedníčka organizácie Útulok Piešťany Ľubomíra Baleková. Do piešťanského regionálneho centra Slobody zvierat prišli v sobotu podporiť protest aj žiaci zo základnej školy vo Vrbovom. Spoločne s učiteľkou Katarínou Stankovou sem chodia pravidelne a starajú sa o psíkov. Okrem nich sa tu zastavilo niekoľko jednotlivcov, ktorí zapálili symbolický kahanček za utýrané zvieratá. 
Pozrite si krátky rozhovor s Ľubomírou Balekovou o účasti piešťanského útulku na „tichom proteste“.
((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav