ZÁHRADA: Zhotovte si vlastnú kvetinovú valentínku

  • Nezaradené
  • 8. februára 2011, 16:25
  • Autor:

Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí čitateľom, ako si môžeme vyrobiť valentínsky darček.

V Spojených štátoch amerických má sviatok svätého Valentína dlhú tradíciu. Prvé valentínky boli vyrobené v 19. storočí, maľovali sa ručne na papieri zo zámoria a zdobili sa ornamentmi, ale aj korálikmi, morskými mušľami alebo sušenými kvetmi.

V Anglicku sa medzi ľuďmi hovorilo, že 14. februára si vtáci, predovšetkým holuby a labute, volia svojich partnerov na celý život. V Škótsku sa každý rok usporadúva festival, na ktorom si mladí ľudia žrebujú z klobúka meno svojho Valentína alebo Valentínky, s ktorou potom majú pretancovať nasledujúci večer. Tradíciu svätého Valentína nájdeme aj v Austrálii, kde zlatokopovia utratili nehorázne sumy za valentínske figúrky, alebo v Taliansku, kde sa v období sviatku sv. Valentína konal jarný festival pod šírym nebom.

Tento deň sa nezaobíde bez kvetov. Medzi kvety, ktoré sa na tento sviatok používajú do kytíc a aranžmánov, patria hlavne červené kvety. Jasná červená je vzrušujúca, temperamentná, vystupujúca do popredia, tmavá červeň pôsobí dôstojne a vznešene a elegantne. V symbolike červená znamená život, krv a lásku. Ďalšou farbou je ružová, ktorá symbolizuje nehu a jemnosť. Biela je neutrálna, má vedľa tmavých farieb mohutný kontrastný účinok, do pestrých farieb vnáša jas a veselosť, opticky zväčšuje. Fantázia v darovaní kvetov nemá hranice. Najčastejším druhov sú však i naďalej ruže. Drobné kytičky robíme do konštrukcií z prútia, výhonov bylín (Muhlenbeckia a pod.), ktoré uchytíme na drôty. Do konštrukcie postupne od stredu vkladáme kvety a zeleň. Hotovú kyticu dozdobíme srdiečkami, pierkami a stuhami. Konštrukcia môže mať aj tvar srdca. Najvhodnejšími druhmi sú rýchlené cibuľoviny, drobné chryzantémy, drobné ruže a pod. Zeleň sa používa v menšom množstve.

V zahraničí sú populárne drobné aranžmány vypichované do oasisu. Najčastejšie v tvare srdca. Podložky sa trh dodávajú v niekoľkých veľkostiach a v dvoch variáciách s plným a prázdnym stredom. Použitý je klasický zelený ako aj farebný oasis. Úpravu začíname zhotovovať odspodu do stredu centricky v pásoch alebo chaoticky po celom tele srdca. Ďalšou vypichovanou prácou sú misky a košíčky, obľúbené hlavne ako darček posielaný cez Fleurop – zásielkovú kvetinovú službu. Prácu zhotovujeme ako obojstrannú misku s doplnkom kartičky alebo figúrky, srdca a iných dekoračných prvkov. Valentínky sú dnes neodmysliteľnou a zaužívanou súčasťou tohto sviatku. Posielali sa už od 16 storočia a dnes ich môžeme kúpiť všade. Môžeme však aj pripraviť takéto valentínky ako originál zo sušených kvetov a dekoračných materiálov. Ako základ používame hrubý dekoračný papier. Na vystrihnutý základ rôzneho tvaru lepíme podľa fantázie sušené, lisované rastliny a dekoračný materiál.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava