Labute zabila elektrina

  • Spravodajstvo
  • 8. februára 2011, 12:03
  • Autor:red

DRAHOVCE – Štyri labute, ktoré v pondelok 7. februára ráno objavili bez známok života na poli medzi čistiarňou odpadových vôd a rybárskou baštou neďaleko Drahoviec zabila elektrina.

Po tom, čo sa napásli na zelenom poli, ktoré je jedinou obživou pre hladné vtáky zimujúce v našom meste, narazili do drôtov s vysokým napätím. Pastva sa im stala osudnou.

Túto informáciu nám potvrdil Tibor Šnajdar zo spoločnosti na záchranu zranených a osirelých voľne žijúcich zvierat Havran, z Ratnoviec. „O preskúmanie celej záležitosti ma požiadali pracovníci úradu životného prostredia v Piešťanoch, informoval nás T. Šnajdar.

Pri obhliadke uhynutých vtákov zistil, že išlo o tri staršie labute a jedno mláďa. Posledné zo zvierat tam zrejme ležalo už niekoľko dní. Jedna z labutí zahynula v dôsledku nárazu na vedenie, tri mali na krídle, zobáku a tele vypálené rany typické pre zásah elektrickým prúdom. „Už dlhší čas sa pokúšam vysvetľovať ľuďom, aby labute nekŕmili, pretože potom neodletia na juh, kde majú dostatok obživy. Sto labutí, ktoré v Piešťanoch zimuje, tu nenájde patričnú obživu. A tak lietajú na jediné zelené pole, ktoré sa v okolí nachádza. Je tam zasiata nejaká prípravná rastlina, ktorá má pole pohnojiť. Vtáky nevidia elektrické vedenie, takže niet divu, že skončia takto,“ dodáva Šnajdar.

Drobného muža s dlhým čiernym vrkočom sme zastihli v jeho bydlisku, v Ratnovciach, kde sa aj s manželkou stará o poranené a osirelé zvieratá, ktoré mu nosia z celého širokého okolia. Kvôli nim si dokúpili aj susedný pozemok, aby na ňom mohli postaviť viacero voliér. Spoločnosť Havran, ktorú T. Šnajdar založil je jedinou na Slovensku, ktorá ročne ošetrí a následne do voľnej prírody vypustí voľne žijúce zvieratá. Na dvore, v klietkach i vo voliérach má plno vtákov, nad hlavou nám preletel mladý bocian a usadil sa na elektrickom stĺpe.

„Neodletel, tak sme sa o neho postarali a potom, keď troch zosilnel, sme ho vyviezli ďaleko na juh, ale vrátil sa nazad k nám. Susedia nie sú veľmi nadšení, lebo majú doma dve dievčatá a viete, čo sa hovorí o bocianoch,“ žartoval T. Šnajdar. Následne si pochváli spoluprácu s Trnavským samosprávnym krajom. „Sú jediným krajom na Slovensku, ktorý podporuje starostlivosť o voľne žijúce zvieratá. Preto si tento kraj, v ktorom žijem, veľmi vážim,“ dodáva Šnajdar. Ak by ste sa rozhodli, komu venovať svoje dve percentá, občianske združenie Havran vám už dnes ďakuje za vašu podporu!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav