Slovenské osobnosti medicíny vo svete: 20. storočie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 5. februára 2011, 10:15
  • Autor:

Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktoré dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravoval pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Spoluautor publikácie je reumatológ a riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch. Kniha u nás vychádzala v predpremiérovej verzii, preto aj keď sme už seriál v PT 36/10 ukončili, autori ho naďalej priebežne dopĺňajú o životopisy ďalších osobností – nielen lekárov, ale aj farmaceutov či vedcov.

Juraj A. KUCHEL

* 1956 Košice – internista-gerontológ

Narodil sa na Slovensku, ale strednú školu (College Vanier, St. Laurent) už absolvoval v kanadskom Quebecku v rokoch 1973-1975. Lekársku fakultu ukončil na McGill univerzite v Montreale v roku 1980 s vynikajúcim prospechom. Základnú cirkuláciu vykonal v nemocnici v Montreale (Montreal General Hospital) v rokoch 1980-1981 a klinike v Quebecku (Clinique Communautaire de Pointe St. Charles) v rokoch 1981-1982. Neskoršie bol rezidentom na medicínskom oddelení Všeobecnej nemocnice v Montreale v rokoch 1982-1985. Postupne sa v rokoch 1985-1988 špecializoval na gerontológiu na Oddelení pre vyšší vek na Harvardskej lekárskej fakulte. Pracoval tiež v Ústave biochémie a molekulárnej farmakológie Harvardskej Univerzity v rokoch 1987-1989, ďalej i v rámci Ústavu pre Neurovedy v Case Western Reserve University v roku 1989 a napokon v rokoch 1989-1992 vo Fishebergovom výskumnom centre pre neurobiológiu Mount Sinai Hospital v New Yorku. Po roku 2000 bol pozvaný na miesto vedúceho riaditeľa ústavu geriatrie na univerzite v Hartforde v štáte Connecticut, kde pracuje dodnes.

Ide o významného špičkového lekára, pedagóga a vedeckého pracovníka v odbore geriatria, ktorý publikoval vyše 60 prác v časopisoch s vysokým impaktom. Jeho práce riešili aktuálne problémy chorých vyššieho veku nielen s aktuálnou klinickou problematikou, ale aj v oblasti klinickej imunológie a klinickej farmakológie s chorobami vyššieho veku zameraných napríklad aj na inkontinenciu močového mechúra, vo vyššom veku a porúch jeho kontraktility. Zaujímavé sú štúdie o makrofágo-inhibičnom faktore ako činiteľa, ktorý je významný v inhibícii osteoklastogenézy. Tieto výsledky boli publikované v časopise Bone v roku 2009. Prof. Dr. J. Kuchel sa taktiež venuje onkologickej problematike, ako je otázka účasti prostaglandínov počas vývoja invazívneho karcinómu močového mechúra myší. Spektrum jeho vedeckej práce je obdivuhodný. V rámci svojej experimentálnej práce sa venuje aj oftalmológii. V tejto oblasti sledoval so spolupracovníkmi význam postmenopausálnej hormonálnej terapie na prietok krvi sietnicou. Jeho významnou prácou je aj výchova nových odborníkov v oblasti geriatrie. Má na konte viac ako 30 diplomantov, ktorí úspešne ukončili fellowship v geriatológii.
Prof. Dr. J. Kuchel je členom významných medzinárodných lekárskych spoločností v odbore gerontológia, fyziológia, urológia v USA a v Kanade. Získal početné medzinárodné ceny a čestné uznania. Ide o výnimočnú osobnosť medicíny vo svetovom meradle.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava