List čitateľa: Zúfalstvo Hurbanovej ulice

  • Nezaradené
  • 4. februára 2011, 09:52
  • Autor:

PIEŠŤANY – Zaujala ma vaša rubrika, v ktorej sa venujete problémom jednotlivých ulíc v našom meste. Nemôžem však čakať, pokým sa dostanete až na písmeno H, a preto by som veľmi rada oboznámila ostatných obyvateľov Piešťan s problémami našej ulice ešte skôr a zo subjektívneho hľadiska, čo však neznižuje ich vážnosť.

Verím, že každý človek, či je obyvateľom Piešťan alebo nie, si cení možnosť dobrého nočného spánku bez rušenia. Tohto privilégia si však na našej ulici len veľmi zriedka môžete dopriať, keďže náš sused ma právo mať strážneho psa, čo mu nik neodopiera, ale on nám, naopak, všetkým odopiera príjemný, pokojný, nerušený nočný spánok, keďže jeho pes dokáže štekať celú noc.
Tento štekot sa odráža od všetkých stien, čo tento nepríjemný zvuk ešte znásobuje a v noci je hluk o to rušivejší, že všade v okolí je ticho. Týmto by som tiež chcela apelovať na mestský úrad, aby zverejňoval zoznamy majiteľov psov, či majú splnenú daňovú povinnosť a kde presne je pes prihlásený, aby sme v prípade zistenia porušenia právneho stavu mohli kontaktovať príslušné kompetentné úrady.

My parkovať nesmieme, iní môžu


Ďalším významným a každodenným problémom našej ulice je parkovanie, samozrejme, v Piešťanoch nič do neba volajúce. U nás je však situácia o čosi ironickejšia, keďže ide o jednosmernú ulicu paradoxne s vymedzeným zákazom zastavenia po oboch stranách, takže my, vlastníci domov, v tejto ulici nemôžeme pred vlastným domom zaparkovať, a to ani na jednej strane. Je však smiešne, že tento zákaz sa opäť netýka nášho suseda, ktorý tu bežne parkuje aj niekoľko áut, keďže ide o veľkú rodinu. V tomto prípade zostávajú mestskí policajti slepí, ale môjmu manželovi, ktorý tento zákaz porušil, len na to, aby si hodil kufor do auta, keďže odchádzal na služobnú cestu, páni policajti hrozili papučou, ak auto ihneď nepreparkuje na miesto, kde je to dovolené.

Samozrejme, že problémom nie je len náš sused a jeho rodina, ale aj páni podnikatelia, ktorí majú na tejto alebo na Bratislavskej ceste prevádzku. Parkovacie miesta síce vyhradené vo dvore majú, ale parkujú na ulici, čím ostatným obyvateľom nedávajú inú možnosť, len porušovať predpisy.

Obmedzujú nám spánok, ticho, čistotu


Nechcem vyznievať ako rasistka, keď hovorím o našom susedovi Rómovi a jeho veľkej rodine, ktorá sa na našu ulicu nasťahovala. Nemyslím, že to niekomu z nás extrémne prekáža. Veď sme ľudia, dokážeme sa prispôsobovať a dohodnúť medzi sebou. Tu však nejde o problém komunikácie, pretože s nimi nie je možná žiadna. Celá ulica musí znášať ich neustály krik, trúbenie áut, hudbu, ktorá je zámerne pustená na „plné pecky“, aby sme snáď o niečo neprišli. My všetci sme ochotní sa prispôsobiť, prečo však máme trpieť ľudí, ktorí neustále obmedzujú naše základné prirodzené potreby – spánok, ticho, čistotu prostredia, v ktorom žijeme. Prečo musia byť chodníky plné obalov, plastových fľašiek a detských plienok len preto, že Rómovia si robia poriadok vo svojich autách?! Prečo musí naša kanalizácia zapáchať, lebo Rómovia vylievajú všetok tekutý odpad na ulicu?!

Smeti vyvezú aj bez nálepiek


Aktuálnym problémom je vývoz odpadu. Je samozrejmé, že ak nemáte zaplatený poplatok vo výške, ktorú vám stanoví mesto, nikto vám smeti nevyvezie. Teda ak nie ste Róm. Náš sused ma dva kontajnery na bežný odpad, bez nálepiek, ale smetiari mu odpad vždy vyvezú. Skúste to spraviť vy! Môj synovec ešte ani očká v piešťanskej pôrodnici nerozlepil, už sme mali nový výmer na smeti doma. Ako je teda možné, že naši susedia zrejme žiaden výmer nepotrebujú a detí im len pribúda, len trvalé bydlisko asi majú niekde inde, ale ani to smetiarom zrejme neprekáža.

Na túto situáciu, pokiaľ ide o rušenie nočného pokoja, sme sa už viackrát sťažovali, ale, samozrejme, k žiadnej náprave nedošlo. O ďalších sťažnostiach zrejme nemá význam ani uvažovať. Nechápem, prečo sa mesto nezaujíma, kde a ako bývajú neprispôsobiví občania a či svojím správaním neobmedzujú všetkých naokolo. Ak je však dôvodom to, že my v Piešťanoch takýchto občanov nemáme, tak nech sa na všetkých prihliada rovnako, nech na všetkých platia zákony a nariadenia rovnako, pretože potom nemožno hovoriť o právnom stave.

Samozrejme, mohla by som o tejto našej ulici a jej problémoch písať ešte viac, ale išlo mi len o to, aby aj ostatní občania, ktorí majú podobné ťažkosti so svojimi susedmi, vedeli, že netrpia sami. Pretože v našom prípade vtip: „Najhoršia veta, ktorú môžeš počuť od Róma, je: Dobrý deň, sused, prestáva byť vtipná.“

Monika z Hurbanovej ulice (Kontakt máme v redakcii)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín