Už v júli opäť zatrúbi Vrbovské Čango

  • Spravodajstvo
  • 2. februára 2011, 16:14
  • Autor:Viera Dusíková

VRBOVÉ – Záchrana železničnej trate Piešťany – Vrbové, rozvoj turistického ruchu, preprava cykloturistov vláčikom, ale aj jarmočníkov na vrbovský jarmok. O tom nielen snívajú, ale niečo z toho už aj zrealizovali členovia občianskeho združenia Čango. Ich historická jazda vláčikom na vrbovský jarmok zasiahla srdcia tisícok milovníkov atrakcií.

Mŕtvu trať, kde kedysi trúbila, dymila a iskrila Vrbovská Kača, by oživili šliapacie i pákové dreziny. V regióne by mohlo vzniknúť železničné múzeum aj pavilón pre železničných modelárov. Nové dreziny by vyrábali učni, študenti či vysokoškoláci, čím by sa rozvilo aj technické myslenie nášho strojníckeho dorastu. To všetko by sa dalo urobiť. Stačí len chcieť. O aktuálnych možnostiach sme sa porozprávali s jeho predsedom Vladimírom Vaculom.

V akom štádiu sú rokovania o možnom  prevádzkovaní  drezín, respektíve vláčika na trati Piešťany – Vrbové?

– V tomto roku sa začalo ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja viac venovať rentabilite prevádzkovania a údržby nevyužívaných a nepotrebných tratí, pri ktorom sa nám naskytá predbežná možnosť prenájmu tejto trate, za zatiaľ presne nešpecifikovaných podmienok. Majú sa uskutočniť rôzne stretnutia, kde sa tieto možnosti stanovia, a o tom by sme mali byť informovaní. Je to proces, ktorý sa ešte len rozbieha, a nerád by som o ňom robil nejaké závery.

Máte vypracovanú nejakú stratégiu alebo projekt, ktorý by ste vedeli v tej súvislosti prezentovať?

– Občianske  združenie  ČANGO vypracovalo v júli 2008 zámer na využitie železničnej trate Piešťany – Vrbové, ktorý sa snažíme napĺňať. Aj keď sa situácia okolo trate mení, pre nás je spomínaný projekt stále aktuálny. Určite by nás potešil záujem Trnavského samosprávneho kraja alebo iného strategického partnera o spoločné hľadanie možností na využívanie tejto trate, aby sme prilákali čo najväčší počet návštevníkov do nášho regiónu.

Čo všetko by mohlo jestvovať na spomínanej železničke?

– Radi by sme využívali prevádzku drezín sezónne podľa počasia, nielen cez víkendy. Všetko bude závisieť od záujmu ľudí. Na Slovensku zatiaľ nemá nikto skúsenosti s takouto raritou, takže aj pre nás je to trošku s otáznikom. V Európe je niekoľko tratí, kde sa venujú prevádzke drezín. U nás by sme boli priekopníkmi v tejto oblasti.

Uskutočníte aj tento rok historickú jazdu Vrbovského Čanga?

– Minuloročná jazda Vrbovského Čanga alebo Kače – nech si každý vyberie, čo sa mu páči, mala aspoň z nášho pohľadu veľký úspech. Preto aj v tomto roku pripravujeme repete. Malo by sa konať začiatkom júla.

Chystáte opäť organizovať Majstrovstvá Slovenska v pákových drezinách?

– Samozrejme, septembrové majstrovstvá by sa mali stať už malou tradíciou.

Požiadali ste o podporu mesto Piešťany či Vrbové?

– Mesto Piešťany sme žiadali o podporu, ale zatiaľ neúspešne. Čo sa týka Vrbového, tak to nám vyšlo na čele s bývalým primátorom Ivanom Borovským nesmierne v ústrety. Prilákať ľudí, využiť a tým aj zachrániť jestvujúcu trať pred zničením je náš zámer. Veď napríklad Vychylovka, v ktorej je úzkokoľajná lesná železnica s úvraťovým systémom, ktorá kedysi spájala Kysuce s Oravou, je v súčasnosti jedinou fungujúcou historickou úvraťovou železnicou v Európe a jednou z mála vo svete. Vznikla v roku 1926 a dosahovala dĺžku 110 km v kopcovitom teréne.

Ďalším dobrým príkladom je aj Čiernohronská železnička…

– Áno, obe spomínané trate sú už na Slovensku pojmom a boli by sme radi, keby si niečo podobné mohli za niekoľko rokov myslieť aj o našej železničke Piešťany – Vrbové. Bol tu síce záujem prevziať spomínanú trať do vlastníctva vyššieho územného celku, ale podmienky prevodu neboli v tejto krízovej dobe akceptovateľné. V takom prípade by bola možnosť využívať jedinečným spôsobom dráhu, a zároveň povedľa vybudovať cyklochodník. Z nášho pohľadu by to bola najlacnejšia a najlepšia alternatíva, ako zabiť dve muchy jednou ranou. 

Trať má budúcnosť, nechcú ju rušiť



Ešte v júli minulého roku uviedli ŽSR tieto vyjadrenia týkajúce sa trate Piešťany – Vrbové. Podľa hovorcu Ľubomíra Mitasa sú stále aktuálne:

Trať Piešťany Vrbové je regionálneho charakteru, už niekoľko rokov nie je prevádzkovaná pravidelnou dopravou. Generálne riaditeľstvo Železníc Slovenskej republiky (GR ŽSR) je v kontakte s o.z. Čango, so zástupcami Trnavského samosprávneho kraja aj s dotknutými mestami. Na trati prebehli rôzne akcie. Raz ročne sa tu konala súťaž koľajových drezín. (A uskutočnila tu aj historická jazda Vrbovského Čanga na letný vrbovský jarmok – pozn. redakcie.) OZ Čango má záujem túto trať využiť pre rôzne akcie v regióne a  v rámci turizmu. GR ŽSR všetky zámery podporuje, no ŽSR je iba správcom majetku, ktorý patrí štátu.

V projektoch, ktoré boli doteraz vypracované, mala by i táto trať prejsť do správy regiónu. Je tu možnosť, že prevádzkovanie dráhy by robili ŽSR a región a iné subjekty by zabezpečovali prevádzkovanie dopravy na dráhe, napríklad pohyb vlakov a správu budov. Ako u iných regionálnych tratí, i tu jestvuje súbeh autobusov a o dopravu po železnici nebol záujem. Jednou z možností, o ktorej sa uvažovalo, bolo, že regionálne trate prejdú do správy regiónov a tie rozhodnú o ďalšom postupe či harmonizácii jednotlivých druhov dopravy. Náklady na neprevádzkovanú trať predstavujú odpisy, iné náklady neevidujeme.

Železničná trať Piešťany – Vrbové je jedna z 32 regionálnych tratí na sieti ŽSR. Trať nie je už dlhodobo prevádzkovaná osobnou dopravou. Z nášho pohľadu by bolo nerozumné zrušiť ju. Naopak, náš návrh je využiť trať napríklad pre regionálnu dopravu a turizmus. Trať by mohla byť pod správou VÚC Trnava a tento vyšší územný celok by rozhodol o jej ďalšom využití. Odovzdanie trate vyššiemu územnému celku je jedna z možností pre jej budúcnosť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava