Po Kálnici blúdil bezhlavý kuchár

  • Cestovanie
  • 28. januára 2011, 16:24
  • Autor:Regina Hulmanová

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Tento týždeň sa vydáme do Kálnice.

Kálnica neďaleko Nového Mesta nad Váhom je príťažlivá v každom ročnom období a poteší nielen lyžiarov v zime a turistov od jari do jesene, ale i milovníkov histórie.

Kálnická dolina upúta najmä v jarnom období, keď je oblasť posiata kvitnúcimi orchideami, môžeme tu objaviť až 14 druhov. Dolina je vyhľadávaným miestom oddychu, vedie Považským Inovcom až po Panskú Javorinu, na ktorej je rozhľadňa. Priaznivá klíma okrem bohatých nálezísk orchideí praje i ovocinárstvu, kálnickú slivovicu snáď netreba podrobnejšie opisovať. V doline Kňažia sa nachádzajú ruiny dosiaľ neznámeho stredovekého kláštora Pod Hromovým, ktorý podľa informácií z webovej stránky obce mal neveľké rozmery.
Z kálnických povestí je známy príbeh o kňažnej, ktorá sa uchýlila do kláštora zo strachu pred útočiacimi Turkami. Tu sa však zamilovala do mladého kuchára a po vyzradení tejto skrytej lásky kňažná zomiera a mladému kuchárovi dal gróf odťať hlavu. Nasledujúcich sedem rokov duch kuchára na Michala oplákaval svoju milú a bezhlavý blúdil po doline.

Ďalším významným miestom bol Daranský mlyn, ktorý často navštevoval vodník kvôli mlynárkiným pareným makovým buchtám, za ktoré sa jej odvďačoval tým, že pomáhal s krútením kolesa, keď nebolo vody. Okrem vodníka mlyn navštevoval i vzácnejší hosť. Jozef Miloslav Hurban, prvý predseda Slovenskej národnej rady, rád chodieval na Daranský mlyn, ktorý vlastnili jeho krstní rodičia Viktoryovci. A na tomto mieste predniesol Hurban jednu zo svojich horlivých rečí, ktorou sa snažil zburcovať ľudí do boja za právo a slobodu jednotlivca i celého národa zároveň. Tieto myšlienky oslovili poddaných a tí s nadšením prejavili radosť – na jeho počesť ho na rukách vyhadzovali do vzduchu. Jozef Miloslav Hurban si od kálnického ľudu vyslúžil titul slovenský kráľ. V obci sa nachádza i etnografické múzeum s bohatou expozíciou zameranou na miestnu históriu, folklór i divadelníctvo, ktoré je úzko späté s históriou obce. Pri návšteve Kálnice nemôžete vynechať krásnu Drevenú galériu majstra Bolebrucha.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín