TAVOS zvyšuje domácnostiam ceny stočného

  • Spravodajstvo
  • 27. januára 2011, 17:14
  • Autor:(šg)

PIEŠŤANY – Od začiatku tohto roku zaplatí každá domácnosť viac peňazí nielen za plyn a elektrinu, ale aj za vodu. V prípade odberateľov vody od akciovej spoločnosti TAVOS Piešťany sa však nezvyšuje vodné, ale iba stočné, ktoré je súčasťou celkovej ceny za odber vody.

TAVOS zvyšoval cenu vody už aj v minulom roku. Vtedy išlo zhruba o sedem centov. Od nového roku sa však cena zvyšuje znova. Zaujímali sme sa, ako to pocíti na svojich peňaženkách bežná piešťanská domácnosť, preto sme oslovili manažéra kontrolingu fakturácie v akciovej spoločnosti TAVOS Piešťany Romana Bašovského. „Od prvého januára 2011 platí vyššia DPH, navyše sa o päť percent zvyšuje aj cena stočného. O koľko to presne bude, vám ešte presne povedať neviem.“ V druhej polovici decembra robili pracovníci TAVOSu odpočet odberu vody v rodinných domoch. Vodomer síce prišli opísať napríklad 21.

decembra, no výsledný stav vodomeru bol na faktúre za odber uvedený ako koncoročný. To v praxi znamená, že vodu, ktorú sme spotrebovali za posledných desať dní minulého roku, nám zahrnú až do nového odpočtu, teda aj za vyššie ceny. Keďže podľa vodárov odvádza každý spotrebiteľ do kanalizácie rovnaké množstvo kubíkov vody, aké ich odoberie zo siete, stočné z posledných desiatich dní minulého roka už bude platiť podľa novej sadzby i za zvýšenú DPH. Tá však platí až od prvého dňa tohto roku.

„V našej firme praktizujeme mesačné a štvrťročné odpisy vodomerov. Keďže nemáme k dispozícii toľko ľudí, aby sme urobili odpočty všade v rovnaký deň, vznikajú aj rozdiely medzi dátumom odpisu a fakturácie. Myslím si, že ide len o zanedbateľné rozdiely,“ argumentuje R. Bašovský. Nie je to však celkom tak. Ak by takto zaplatili v každej domácnosti vo vyššej cene čo i len za jeden kubík vody navyše, pri veľkom počte domácností, ktoré vodu zo siete TAVOSu odoberajú, už ide aj o tisícky kubíkov, teda aj o tisícky eur… 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava