Unikátom Hlohovca je empírové divadlo

  • Cestovanie
  • 19. januára 2011, 16:01
  • Autor:Regina Hulmanová

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Tento týždeň sa vydáme do Hlohovca.

Pôvodný stredoveký hrad nad mestom Hlohovec, ktorého písomná zmienka pochádza z roku 1113, bol neskôr prestavaný na zámok. Podľa webovej stránky mesta rod Erdödyovcov obýval zámok až do oslobodenia mesta Sovietskou armádou.

Zaujímavosťou je pôdorys z nepravidelného päťuholníka, zámok má dva vchody, stredovekú kaplnku a vežičku uprostred fasády. Jozef Erdödy sa pričinil i o výstavbu zámockej záhrady, kde sa spája anglický park s francúzskymi terasami. Nakoľko história parku siaha hlboko do minulosti, bohatstvo flóry tohto parku je samozrejmosťou. Aj keď sa skleníky s tropickými rastlinami nezachovali, parku dominujú najmä majestátne platany či alej líp a gaštanov. Okolie francúzskych terás je obohnané vždyzeleným krušpánom a miestom na oddych môže byť i minigolfové ihrisko.

Mesto má však významnejšiu historickú i umeleckú pamiatku, ktorou je unikátne empírové divadlo z roku 1802, ktoré je súčasťou zámku. Pre empírové umenie je typická monumentálnosť a vychádza z klasicistického umenia Francúzska. Hlohovecké empírové divadlo je síce jednoduchého pôdorysu, avšak s bohato dekorovaným exteriérom i interiérom. Zvonku môžeme obdivovať erb
Erdödyovcov, ktorí sa zaslúžili o výstavbu divadla. Toto je dnes najstaršou zachovanou budovou divadla na Slovensku. Fasádu pokrývajú figurálne reliéfy a interiér je zdobený empírovými maľbami. Divadlo bolo spojené s jazdiarňou, ktorá dnes slúži na účely šatne a foyer.

Z informácií na stránke mesta Hlohovec sa môžeme dozvedieť i o účinkovaní talianskej opery počas slávnostného otváracieho ceremoniálu  či o hercoch z Viedne a Budapešti. Vznešenosť tomuto divadlu nepochybne dodal Ludwig van Beethoven, ktorý tu koncertoval. Prítomnosť významného hudobného skladateľa pripomína zápis v pamätnej knihe a je mu venovaná i busta v parku.

A nezabudnite na vyhliadku Šianec vybudovanú cestou na Sereď. Tu sa môžete nielen pokochať vyhliadkou na mesto ruží, ale z informačných panelov sa aj viac dozvedieť o zaujímavostiach okolia.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel