Slovenské osobnosti medicíny vo svete: 20. storočie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. januára 2011, 16:06
  • Autor:

Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktoré dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravoval pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Spoluautor publikácie je reumatológ a riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch.

Kniha u nás vychádzala v predpremiérovej verzii, preto aj keď sme už seriál v PT 36/10 ukončili, autori ho naďalej priebežne dopĺňajú o životopisy ďalších osobností – nielen lekárov, ale aj farmaceutov či vedcov.

Ján (John) PÁLKA


* 1939 Paríž – neurobiológ

Narodil sa po rozdelení Československa v rodine podnikateľa Jána Pálku z Liptovského Mikuláša a Ireny Hodžovej, dcéry československého premiéra Milana Hodžu, na ceste do exilu. Jeho starý otec po matke bol ministerský predseda Dr. M. Hodža. Cez vojnu žil aj s rodinou v USA, v Chicagu. V rokoch 1946-1949 sa aj s rodičmi vrátili do Československa. Pomery po februári 1948 jeho rodinu donútili druhýkrát a natrvalo emigrovať.

John vyštudoval neurológiu na Kalifornskej univerzite v Los Angeles. Tridsať rokov (1969-2002) bol profesorom na renomovanej Washingtonskej univerzite. Bol veľmi úspešný, pretože vyhral rôzne honosné štipendiá, napríklad Guggeheimovo štipendium. Vďaka Fulbrightovej nadácii prednášal tiež v Indii. Experimentálne práce v neurobiológii robil na hmyze. Zaoberal sa procesom regenerácie nervovej bunky, tvorby novej bunky a spojenia s nervovým systémom, tak aby zostal nepoškodený. Jeho tím sa snažil určiť spôsob, ako tento dej matematicky vyjadriť a určiť spôsob jeho merania. Pokusy vykonával na svrčkoch a podobných živočíchoch.

Ako vysokoškolský pedagóg navštívil Československo v roku 1976 a viackrát po roku 1990. Je emeritným profesorom Washingtonskej univerzity a vedie niekoľkých doktorandov. V posledných rokoch študoval históriu vlastnej rodiny a pripravil do tlače obsiahlu knihu Moje Slovensko, moja rodina.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel