S ochotníckym divadlom začínali robotníci

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. januára 2011, 13:39
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – Syn piešťanského maskéra, herca i režiséra Vincenta Mušinského, Ladislav, zozbieral unikátne materiály o tamojších ochotníkoch. Historické fotografie ľudí, ktorí hrali ochotnícke divadlo už v roku 1919, ale aj ich nasledovníkov sa nachádzajú vo foyeri kina Fontána. Výstava nesie názov Ochotnícke divadlo v Piešťanoch.

Predchádzala jej prvá prezentácia historických snímok s názvom A opona spadla. Tú v apríli minulého roku sprístupnili vo Vile dr. Lisku na Štefánikovej ulici v Piešťanoch. Ale vráťme sa do Fontány, kde môžete až do konca januára obdivovať výstavu s názvom Ochotnícke divadlo v Piešťanoch. Jej autor Ladislav Mušinský pôvodnú zbierku doplnil o sedemdesiat nových fotografií, ktoré mu darovali piešťanskí ochotníci a ich potomkovia. Ak sem zavítate, skúste na zažltnutých snímkach pohľadať svojich rodičov, starých či prastarých rodičov!

„Presný dátum vzniku ochotníckeho divadla alebo prvého uvedenia divadelnej hry ochotníkmi v Piešťanoch nie je známy. Prvý písomný záznam o vystúpení ochotníkov pochádza z 18. marca 1919 v osemnástom čísle Robotníckych novín. Hovorí o o troch odohraných hrách ochotníkov Robotníckej telocvičnej jednoty (RTJ),“ spomína na začiatky ochotníckeho divadla Ladislav Mušinský. V tom istom roku – 21. januára – vznikla v Piešťanoch aj Telocvičná jednota SOKOL, ktorá združovala najmä úradníkov, učiteľov a živnostníkov českej národnosti, ktorí prišli po vzniku ČSR na Slovensko. Treťou v poradí je Telocvičná jednota slovenského ORLA. Tento spolok katolíckej mládeže zo starých Piešťan vznikol v roku 1920.

Po rozštiepení sociálno-demokratickej strany sa z RTJ vyčlenila samostatná Sekcia komunistickej mládeže (SKM). Tieto štyri spolky si vytvorili divadelné krúžky a až do roku 1924 boli jedinými prevádzkovateľmi ochotníckej scény. Predstavenia uvádzali vo svojich vlastných spolkových priestoroch. Robotnícka telocvičná jednota hrala na dnešnej Šafárikovej ulici, TJ Sokol v priestoroch na dnešnej Teplickej ulici, TJ Orol vo farskej stodole pri farskom kostole a SKM v hospodárskej budove v hostinci U Čertíka na dnešnej Radlinského ulici. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav